Ideje s istoka

Bambus je materijal 21. stoljeća: otporan, podatan i jeftin

bambus
Foto: Promo fotografija
1/5
18.07.2014.
u 11:24

Na dalekom istoku bambusa ima u izobilju, a arhitekti ga sve češće koriste jer je kvalitetan i jeftin. Osim različitog namještaja, bambus sve češće postaje i građevni materijal

Vijetnamski arhitekt Vo Trong Nghia tvrdi da je bambus "zeleni čelik 21. stoljeća". Argumentira to činjenicom da je bambus otporan, podatan i jeftin.

Foto: Promo fotografija

Naime, riječ je brzorastućoj vrsti trava koje u njegovoj zemlji ima u izobilju. Donedavno se bambus najčešće koristio za košare i namještaj, a Nghia je koristeći ga uspješno realizirao i nekoliko projekata.

Restorani, kafići i barovi u njegovoj izvedbi imaju lukove i kupole napravljene od bambusa. Inače, Vo Trong Nghia predstavio je i projekt za vijetnamski paviljon na Expo 2015. u Milanu, koji će biti napravljen od bambusa, a njegov kineski kolega Penda predložio je gradnju hotela-nebodera od istog materijala.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije