U CENTRU ZAGREBA

Atraktivan meni Voncimera prati ništa manje zanimljiv interijer

restoran voncimer
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/21
25.11.2015.
u 13:00

Deset mjeseci nakon otvorenja kuće arhitekture Oris, premijeru je doživio i restoran koji se nalazi u njezinu podrumu, a čije uređenje potpisuje Andrija Rusan

Zagrebačka gastroscena odnedavno je postala bogatija za mjesto od 200 četvornih metara čiji zanimljiv meni, temeljen na trendi fusion jelima, popularnom spoju azijske i mediteranske kuhinje koju vodi poznati chef Mario Starman, i vinskom listom s isključivo hrvatskim vinima, slijedi jednako atraktivan i reprezentativan interijer.

Restoran Voncimer, koji je ime dobio po njemačkom nazivu za dnevnu sobu (Wohnzimmer) a koji se često koristio u Zagrebu među starijom populacijom, nalazi se u sklopu kuće arhitekture Oris, polivalentnog zdanja s različitim umjetničkim sadržajima. Oris je svoje svečano otvorenje doživio znatno ranije, u siječnju ove godine.

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL, Davor Puklavec/PIXSELL

Na restoran, koji je inače otvorenog tipa i u kojeg su dobrodošli svi željni dobre hrane i druženja u ugodnoj atmosferi, moralo se dulje čekati, i to, kako nam je otkrio arhitekt Andrija Rusan, dizajner restorana, zbog niza dozvola koje iziskuje otvaranje ovakvog prostora. Uređen i spreman za rad Voncimer bio je uoči ljeta, no s njegovim otvorenjem se, posve razumljivo zbog sezone godišnjih odmora, pričekalo do jeseni.

Suprotno očekivanom, s obzirom na činjenicu da se nalazi u objektu koji najčešće ipak posjećuju arhitekti i dizajneri, prostor ne djeluje nimalo pretenciozno. Lako je, već nakon nekoliko minuta, osjetiti toplu, kućnu atmosferu oplemenjenu interesantnim uređenjem - detaljima, komadima namještaja, slikama na zidovima....

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL, Davor Puklavec/PIXSELL

– To nam je i bio cilj, da s relativno malo novaca osmislimo prostor koji je ugodan i funkcionalan. Jer ovdje je ipak naglasak na hrani i druženju, a izgled restorana u drugome planu – objašnjava Rusan, koji potpisuje uređenje Voncimera. Da bi se to postiglo, u interijeru prevladava svijetlo drvo i svijetli tekstil sjedećih kutnih garnitura koji su doprinijeli i tome da prostor ne doživljavamo kao tipično podrumski – klaustrofobičan, zagušen i neatraktivan.

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL, Davor Puklavec/PIXSELL

Posebna su priča u Voncimeru stolci pristigli, na Rusanovu molbu, od njegovih prijatelja i kolega arhitekata iz cijeloga svijeta. Među njima se ističu stolac Otta Wagnera te Jože Plečnika. Rusan nam je otkrio kako stolci još uvijek stižu, iako dobar dio već pristiglih nije stalo u restoran i čeka u prostorijama Orisa svoju 'premijeru'.

Lepršava rasvjetna tijela u veselim i nježnim pastelnim tonovima, kao i sjedeća garnitura od hrastovine i smeđeg tekstila te stolovi i držači štapića za hranu Rusanova su kreacija kojom se nastojao intimizirati i personalizirati prostor, kako bi dobio svoj identitet i posebnost.

Slike na zidovima možda nećete zateći kada budete posjetili Voncimer jer je riječ o izložbi, koja se mijenja svakih mjesec dana. Dakle, bit ćete u prilici vidjeti djelo nekog drugog umjetnika....

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL, Davor Puklavec/PIXSELL

>>Kako je zapušteno skladište postalo ugodan i originalan kafić

Komentara 1

SA
samoborka
21:51 25.11.2015.

Super! Samo neka raste broj zanimljivih mjesta za izlazak u Zagrebu. Sretno, i odrzavajte kvalitetu i cistocu restorana! Odvratno je naletjeti na masne i zacepljene posudice za sol i papar, ofucane cjenike, ofucani pribor za jelo..a to su na veliku sramotu i zalost ceste pojave u hrvatskim restoranima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije