vrhunski dizajn

Arhitektonski biser Dalmacije, hotel Maestral ponovno je zasjao punim sjajem!

Foto: Marko Mihaljević i Duško Vlaović
1/14
05.07.2022.
u 10:37

Postignut je interijer nepretencioznog, bezvremenskog dizajna u kojem se gosti hotela mogu osjećati udobno i opušteno, a kod uređenja hotela detaljna je pažnja posvećena očuvanju arhitekture

Hotel Bluesun Maestral u Brelima kanonsko je djelo hrvatskog poslijeratnog modernizma, simbol arhitekture Brela i Makarske rivijere te nekada najluksuzniji hotel na Jadranu. Izgrađen je u periodu od 1962. do 1965. godine. Maestral je djelo arhitekata Ante Rožića, Juliusa De Luce i Matije Salaja, dok je interijer dizajnirao Bernardo Bernardi. 

Foto: Marko Mihaljević i Duško Vlaović

Upravo je projekt Hotela Maestral, zbog svoje važnosti u evoluciji tipologije objekata turističke namjene na prijelazu 1960-ih u 1970-e, uključen u selekciju izložbe Concrete Utopia u njujorškom Muzeju moderne umjetnosti (MoMA). Naravno, s obzirom na iznimnu povijest same građevine, projekt je realiziran u suradnji s konzervatorima. Radove je izvodila tvrtka Krekić-Avangard d.o.o. iz Zadra, a stručni nadzor obavljala je tvrtka Stabilnost d.o.o. koja je ujedno bila i glavni projektant, dok je Studio Franić Šekoranja bio zadužen za dizajn interijera.

Foto: Marko Mihaljević i Duško Vlaović

“S obzirom na to da je riječ o jednom od najljepših hotela domaće turističke arhitekture šezdesetih godina prošlog stoljeća, želja je bila da se što više uklopi u postojeću situaciju s namještajem i opremom moderno-klasičnog dizajna. Akcenti u interijeru dogodili su se kroz rasvjetu, a kako je središnja slika u lobiju hotela zapravo prekrasan pogled na lokalnu šumu, tonovi zelene i bež boje pretočili su se i u interijer. Hotel ima bogatu kolekciju umjetnosti koja se djelomično zadržala i ponovno oživjela u novonastalom interijeru” rekao nam je Dean Franić iz Studija Franić Šekoranja.

Foto: Marko Mihaljević i Duško Vlaović

Postignut je interijer nepretencioznog, bezvremenskog dizajna u kojem se gosti hotela mogu osjećati udobno i opušteno, a kod uređenja hotela detaljna je pažnja posvećena očuvanju arhitekture - do te mjere da se usko surađivalo s konzervatorima kako bi se izbjeglo interveniranje u povijesnu i amblemsku arhitekturu.

Foto: Marko Mihaljević i Duško Vlaović

Novi vlasnik prepoznao je iznimnu vrijednost Maestrala i s posebnim poštovanjem započeo projektiranje s obzirom na jedinstvenu poziciju u povijesti hotelijerstva i činjenicu da je hotel arhitektonsko remek-djelo. Shodno navedenom, prema zahtjevu investitora, duh Maestrala i njegove arhitekture i interijera u potpunosti je zadržan i poštovan, uz minimalne promjene vezane uz sigurno korištenje hotelskog prostora i postizanje maksimalne udobnosti gostiju.

Foto: Marko Mihaljević i Duško Vlaović

„Našom investicijom odajemo počast ljudima, lokalnom gospodarstvu, zajednici, povijesti i uvijek besprijekornoj jadranskoj obali koja oduzima dah.“ rekao nam je Mubarak Al-Khalifa, predsjednik Uprave društva Sunce Hoteli d.d.

Foto: Marko Mihaljević i Duško Vlaović

Sve investicijske radove obavljale su lokalne građevinske tvrtke, budući da se investitor vodio mišlju kako je važno usredotočiti se na lokalne talente koji najbolje razumiju okruženje.

Foto: Marko Mihaljević i Duško Vlaović

Od 2019. do 2022. godine hotel je bio zatvoren za posjetitelje, a obnovljen je prije sezone 2022. Prije obnove hotel je bio u izrazito trošnom stanju, instalacije su bile loše i nisu bile u skladu s današnjim standardima.

Foto: Marko Mihaljević i Duško Vlaović

Za rad na izradi i provedbi projekta formiran je tim inženjera i stručnjaka. Faza projektiranja i pripreme trajala je 5 mjeseci, od svibnja 2021. godine, a realizacija samog projekta trajala je fascinantnih, kratkih i intenzivnih 7 mjeseci, od studenog 2021. godine do kraja svibnja 2022. godine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije