uređenje doma

8 najčešćih grešaka pri uređenju kuhinje, izbjegnite ih sve uz naše savjete

kuhinja
Promo fotografija
22.02.2022.
u 14:31

edna stvar koju ne želite učiniti je zaboraviti sitnije detalje. Često su to najočitije stvari koje jednostavno zaboravljamo kada razmišljamo o dizajnu ili rekonfiguraciji kuhinjskog izgleda - kao što su kamo idu kante ili koliko je hladnjak dostupan dok kuhate

Nova kuhinja je velika investicija za svaki dom. Ali postoje ključne pogreške u dizajnu kuhinje koje treba izbjegavati kako vas dugoročno ne bi koštalo. Jedna stvar koju ne želite učiniti je zaboraviti sitnije detalje. Često su to najočitije stvari koje jednostavno zaboravljamo kada razmišljamo o dizajnu ili rekonfiguraciji kuhinjskog izgleda - kao što su kamo idu kante ili koliko je hladnjak dostupan dok kuhate.

Primarna funkcija svake kuhinje je priprema hrane, stoga mora biti vrlo funkcionalna. Stoga je važno uvijek započeti proces dizajna gledajući kako koristite prostor prilikom pripreme i kuhanja jela.

Lesnina Welnova kuhinja
Foto: Lesnina

Možete se lako zanijeti u procesu kreativnog dizajna, ali važno je napraviti korak unatrag na početku i razmisliti o tome što stvarno trebate u svojoj kuhinji. Treba li vam prostor za veliki obiteljski stol ili duplu pećnicu? Ili su se djeca odselila, a bar za doručak je sve što vam treba? Zahvaljujući pametnom dizajnu, od ideja za kuhinju u obliku slova U koja maksimizira prostor do višenamjenskih otoka, ovih dana naše kuhinje mogu biti najbolje uređena prostorijau kući. Sastavili smo popis onoga što ne smijete raditi kada dizajnirate kuhinju iz snova.

kuhinja
1/7

Uvijek prvo razmišljajte o tome kako će teći raspored kuhinje - to je ključ svakog uspjeha u dizajnu. Radni kuhinjski trokut je klasično pravilo dizajna - gdje se tijek kuhinje temelji oko "trokuta" oblikovanog pozicioniranjem sudopera, štednjaka i hladnjaka. Trokut je putovanje od jednog do drugog, što određuje kako najbolje rasporediti kuhinju - na temelju tijeka putovanja. Prilagodite princip rada svojim potrebama, osiguravajući da tijek bude besprijekoran. U fazama planiranja ljudi često usredotoče na estetiku prerano u procesu, a prioritet treba biti funkcionalnost.

Foto: Living4Media

Postavljanje radnih ploča na pogrešnoj visini može ugroziti cjelokupnu funkcionalnost dizajna kuhinje. Dakle, postoji li pravilo za određivanje točne visine za radnu ploču? U prosjeku, kuhinjske radne ploče su visoke između 890 i 940 mm. To daje najudobniju visinu za obavljanje uobičajenih kuhinjskih zadataka. Međutim, ne postoji savršena visina za radne ploče jer se to obično određuje debljinom radne ploče i visinom same osobe. Ove dvije stavke mogu se razlikovati ovisno o dobavljaču ili vašim osobnim preferencijama.

Foto: Promo fotografija

Pogrešan pod je kritična i skupa pogreška u dizajnu kuhinje. U kuhinjama treba uzeti u obzir tri glavne stvari: sigurnost, izdržljivost i jednostavnost čišćenja. Kuhinje obično bilježe veliki promet, stoga je najbolje odabrati visokokvalitetne, izdržljive podove koji se lako održavaju i koji će izdržati test vremena.'Tvrdi podovi, kao što su vinil i laminat, izdržljivo su i isplativo rješenje za kuhinje; svaki sa svojim specifičnim značajkama i prednostima. Prije nego što odaberete vrstu kuhinjskog poda, najprije odvojite vrijeme da razmislite o prostoru koji želite ažurirati kako biste izbjegli pogreške. To će vam pomoći odrediti prikladnost i stil.

Iako je boja ključna kada su u pitanju kuhinjske fronte, više se radi o završnoj obradi, jer ako pogriješite, boja neće trajati - bez obzira koliko sjajna nijansa bila, brzo će je uništiti prskanje i prolijevanje. Kuhinjska boja mora biti postojanija. Kuhinje su nedvojbeno najteže radne prostorije u našim domovima i stoga vam je potrebna boja koja je dizajnirana da sve to izdrži.

Čini se da je dovoljno jednostavno da se uzme u obzir, pogrešan raspored vrata česta je greška u dizajnu kuhinje tako da se ne mogu potpuno otvoriti ili je istovremeno otvaranje kuhinjska je noćna mora. Promišljeno planirajte prilikom postavljanja ormara i vrata.

Foto: Romain Laprade for Zara Home

Svi dobri dizajni kuhinja maksimalno iskorištavaju kutove, korištenje svakog centimetra raspoloživog prostora čini čak i najmanji prostor funkcionalnijim. Odaberite pametnu ideju za pohranu kao što je kutna jedinica kako biste maksimalno povećali potencijal za pohranu.

Uobičajena greška u dizajnu kuhinje je ostaviti zidove nezaštićenim. Kuhinjski zidovi trebaju svu pomoć koju mogu dobiti kako bi se zaštitili od svakodnevnog života. Područja iza štednjaka i sudopera posebno trebaju sloj zaštite kako bi se osiguralo da vodeni žigovi i masnoća ne uništavaju boju.

kuhinja
1/5

Kuhinjski ormarići nisu jedino rješenje kada je u pitanju pohrana. Ako pokušavate ostati unutar strogog budžeta, pokušajte se odlučiti za otvorene police na višim razinama, a ne za zidne ormare.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije