Trend sezone

5 ideja za jesensko uređenje doma koje morate isprobati

Shutterstock
03.10.2017.
u 08:30

Najvažnija je kombinacija - različite teksture materijala zaslužne su za postizanje željene atmosfere

Smjena godišnjih doba, osim u ormaru, odnosno među odjećom, zanimljiva je i u interijerima naših domova. Svoj dom na jesen možete oplemeniti na brojne načine i unijeti u njega boje i nijanse koje inače ne krase vaše intimno carstvo. Znaju to i u vodećim kućama specijaliziranim za opremanje doma pa su nas brojne kolekcije koje su izbacili za ovu jesensku sezonu ostavile bez daha.

Foto: Zara Home, 359 kn

Primjer jedne takve svakako je kolekcija Botanical koju je lansirala Zara Home. Naglasak je na vintage komadima namještaja koji su oplemenjeni detaljima u tipičnim jesenskim bojama.Dakle, kolorita ne nedostaje – smeđa, žuta, narančasta, natruhe crvene i zelene okosnice su već spomenute kolekcije koja, među ostalim, potiče na “uradi sam” momente. Zašto? Zato što starom i zaboravljenom namještaju daje središnju ulogu pokazujući i dokazujući da se starom namještaju uz malo truda i boje može udahnuti novi život. Naravno, preporuka je u dom unijeti jesen koristeći blagodati prirode. Jesenski plodovi osvajaju svojom rapsodijom boja koja je najbolji dekor na stolu, u dnevnom boravku ili hodniku.

Foto: Zara Home, 359 kn

Vrlo bitan faktor pri postizanju jesenske atmosfere su teksture, točnije njihovo kombiniranje jer upravo slojevi i različiti materijali daju onaj toliko željeni osjećaj topline u domu.Planirate li se sami upustiti u avanturu uređenja doma u jesenskim tonovima, donosimo vam pet sjajnih ideja koje možete lako implementirati u svoj prostor. Neke zahtijevaju sitna ulaganja u inventar, druge će zahtijevati vaše vrijeme i da “uprljate ruke”, treće će možda biti zadatak i za stručnjake...Odaberite ono što vam je najjednostavnije prilagoditi svojem prostoru. I ne zaboravite, danas se trendovi u uređenju doma smjenjuju sezonski, stoga nema smisla raditi velike promjene da biste bili u trendu. Iz istog razloga ne isplati se ulagati puno novca u “it” komade neke sezone jer iduće godine više ih se nitko neće sjećati..

Brzinski make over tekstilom

Želite unijeti jesenski ugođaj u dom bez velikih zahvata i preuređenja? Sve što trebate učiniti jest uložiti u novu posteljinu ili pokoji dekor. Birajte ukrasne jastučiće, deke ili prekrivače u nijansi senfa. Uz to dodajte pokoji detalj u zlatnom tonu. Naime, nije tajna da se zlatna i boja senfa vole javno, a spojene daju osjećaj topline. Uz to, obje boje asociraju na jesen, tako da je to vjerojatno najjednostavniji i prilično povoljan način da unesete jesenske tonove u dom. Osim toga, nije riječ o trajnim promjenama.

Foto: Doris Fatur

Kombinirajte teksture

Kao što smo naglasili, teksture i slojevi jako su bitan dio jesenskog kolorita i atmosfere u domu. Dodajte što više toplih materijala, ubacite pletene motive, mekane dekice, pufaste jastučiće... sve ono što poziva na ugodno lješkarenje u toplom. Možda vam se ovako na prvu čini banalnim, ali vjerujte, topli materijali različitih tekstura i u malim količinama čine veliku razliku u interijeru i atmosferi kojom odiše. Osim teksturama i slojevima, poigrajte se i bojama. Jesen jako voli naoko nespojive kombinacije jarkih boja. Naravno, to ne znači da ih morate skupiti sve, dovoljno je odabrati jednu boju i njome akcentirati interijer.

Ubacite inijekciju žute i crvene

Ništa ne kaže jesen kao kombinacija žuto-crvenih tonova. Najlakši način da te tonove unesete u dom jest kupnja tepiha ili postavljanje atraktivnih zidnih tapeta. Posebno atraktivno izgledat će “obučete” li jedan zid dnevnog boravka u te tipične jesenske boje. Dobra je vijest da su tapete danas vrlo jednostavne za postavljanje – i skidanje, stoga možete pokoji kvadrat zida “žrtvovati” za ovaj eksperiment. Ne budete li zadovoljni, vrlo lako tapete možete zamijeniti...

Foto: Shutterstock

Obnovite stari namještaj

Kao što smo već napomenuli, ove jeseni jako su popularni vintage komadi namještaja. Ako kod kuće nemate starih detalja koje biste mogli obnoviti, otiđite do buvljaka i po povoljnoj cijeni kupite stare komade koje ćete preurediti prema vlastitom ukusu. Najpopularnije je nov život udahnuti stolcima i komodama, no ne morate se ograničiti isključivo na njih. Odaberite boje koje vam se uklapaju u prostor i sami napravite unikatne komade namještaja, skrojene prema vlastitom prostoru i afinitetima.

Povratak u šezdesete

Uz renovirani namještaj, veliki povratak doživljava i namještaj inspiriran 60-im godinama prošlog stoljeća. Ako ste gledali seriju Mad Man, vjerojatno imate vrlo živu sliku kako bi taj interijer trebao izgledati.Drvene fotelje u nekoj od jarkih boja, elegantni klub-stolići, puno tepiha zagasitih boja i naravno – tapete zanimljivih uzoraka. Odlučite li se na taj korak, vodite računa da nije cilj vratiti se u prošlost pa je dovoljno nabaviti tek pokoji detalj iz te dekade ili inspiriran njome. Ne pretjerujte, u uređenju doma često vrijedi ona da je manje zapravo više!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije