IZBJEGNITE ZAMKE

10 najvećih grešaka pri uređenju interijera

Mikulec
Mirjana Mikulec
21.01.2014.
u 00:00

Čitatelje Doma i vrta savjetuje dizajnerica Mirjana Mikulec

Nekoliko praktičnih savjeta i nekoliko sitnih promjena može napraviti veliku razliku u prostoru. Ispravljanjem tipičnih pogrešaka u uređenju interijera vaš se dom može pretvoriti iz neurednog i natrpanog u skladan i ugodan prostor. Pogledajte koje su najčešće pogreške koje valja izbjeći kada se upuštate u uređenje životnog prostora.

1) Pretrpavanje prostora namještajem

Svrha namještaja nije da ispuni prazan prostor nego da ispuni funkciju i od prostora stvori ugodno mjesto za boravak u kojem ima dovoljno mjesta za prolaz ukućana. Ako prostor djeluje skučeno, ponekad pomaže uklanjanje jednog komada namještaja. A možete isprobati i drugačiji raspored.

2) Nikad ne birajte namještaj prije nego što odaberete boju zidova

Izaberite boju zida prije nego što kupite namještaj, jednom kad obojite zidove bit će puno teže naći namještaj koji se slaže s tom bojom. Savjetujemo i da isprobate nekoliko nijansi boje u prostoru prije nego što se odlučite za konačnu.

3) Ne podcjenjujte važnost budžeta

Nemojte biti previše nestrpljivi. Ne kupujte previše, ne kupujte sve odjednom i nemojte previše trošiti. Odlučite koliki vam je budžet i odlučite koji su vam prioriteti. Ne morate kupiti sve odjednom i ne morate potrošiti jednak iznos na svaki komad.

4) Nedovoljno raznolikosti

Nemojte kupovati sav namještaj od istog proizvođača. Jasno da želite da su komadi namještaja usklađeni, ali ne želite da su komadi gotovo isti.

5) Pretjerivanje s ukrasima

Gomilanje slika na zidu i ukrasa na policama djeluje više kao nered nego kao dekoracija. Reducirajte količinu ukrasa, odaberite one najdraže koje ćete izložiti, a ostale spremite u kutiju. Odaberite jedan zid na koji ćete vješati slike. Ako su već slike različita stila, pokušajte ih pomiriti sličnim okvirima.

6) Prozor bez zavjese

Prostor u kojem su prozori bez zavjesa djeluje nedovršeno i golo. Izbor zavjesa gotovo je beskonačan, od teških i višeslojnih do laganih i prozirnih tako da se može naći idealne za svaki interijer.

7) Kombiniranje različitih uzoraka drva

U prostorima koji imaju drveni pod pažljivo treba kombinirati drveni namještaj. Previše drvenih ploha koje nisu u skladu zagušit će prostor.

8) Pretjerivanje ili štednja s rasvjetom

Planiranje rasvjete u stanu nije lak zadatak. Bitno je pogoditi intenzitet, tip rasvjete i njenu visinu. Prostori u kojima najviše boravite kao što je dnevni boravak ili pak prostori kroz koje se prolazi najviše kao hodnik trebaju biti najbolje osvijetljeni, a ostale prostorije traže slabije ili decentno svjetlo.

9) Zidovi u više boja

Daleko od toga da soba mora biti bijela, ali bojenju zidova treba pristupiti planski. Više od dvije boje u istoj prostoriji djeluje konfuzno i napadno. Ograničite se na jednu boju zida po prostoriji ili eventualno naglasite jedan zid drugom bojom.

10) Soba kao iz kataloga

Dobro uređen prostor ima osobnost i dobru mjeru, a to se ne postiže tako da se kopira prostor koji ste vidjeli u katalogu. Pokušajte se inspirirati stilom ili detaljima, a namještaj razmjestite u skladu s prostorom.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije