ZELENE SKULPTURE

Mašta i kreativnost na djelu: napravite topiarij u svome vrtu

topiarij uređenje vrta skulpture
Foto: Thinkstock
16.09.2015.
u 14:21

Zimzeleni grmovi i stabla u vašem vrtu mogu postati prava mala remek djela ako primite škare u ruke i upotrijebite maštu...

Dok većini predstavlja problem uspješno uzgojiti neke kulture u vrtu ili okućnici, drugi su otišli korak dalje i postali pravi umjetnici u uređenju svoga vrta. Pravi primjer za to je topiarij, hortikulturna vještina oblikovanja tj. orezivanja zimzelenih grmova i drveća koja je doduše prilično zahtjevna, ali rezultat koji mnoge ostavi bez daha znak je da vrijedi okušati se u tome vrtlarskom umijeću.

Riječ je o drevnoj vještini koju su poznavali još stari Rimljani - bogatije kuće tako su ukrašavale svoje vrtove i atrije. Jedno vrijeme topiarij vrtovi su bili zaboravljeni, da bi se na velika vrata vratili u 16. stoljeću i rasprostrli po Europi. Naravno, opet po imanjima onih imućnijih građana, veleposjednika i plemića. U 19. stoljeću postali su pravi hit u Engleskoj i taj su status zadržali do sada, tako da će mnogi za ovako oblikovane vrtove reći da su tipični engleski.

No, danas za ovakav vrt ne morate imati puno novaca, nego dobre volje, malo umijeća i površinu gdje ćete zasaditi i oblikovati svoje skulpture. To čak možete raditi sa biljkama koje ste zasadili u tegle na balkonu ili ispred kuće.

Foto: pixabay

Bitno je da je riječ o zimzelenim kulturama koje ni zimi ne gube lišće tako da se tijekom cijele godine oblik koji ste napravili može održati u svoj svojoj punini. Jedino što je potrebno redovito održavanje nakon temeljnog orezivanja. A za njega pak, morate imati osim oštrih škara, i smisla za oblikovanje, preciznost i krativnost. Također, potrebno se oboružati strpljivošću, jer oblikovanje jedne zahtjevnije figure može potrajati i do nekoliko dana.

Pogodnije za oblikovanje su gušće biljke koje imaju male listove ili iglice te da se mogu vrlo brzo obnoviti nakon što ih orežete. Primjerice, za kontinentalno podneblje idealne su tuje, šimširi ili pak čempresi.

Foto: pixabay

Kada je riječ o oblicima, možete se potpuno prepustiti mašti - od običnih geometrijskih oblika - kugle, stošca, kocke pa sve do onih životinjskih ili pak simbola poput srca, kruga, spiralnih i drugih apstraktnih oblika. Ako ste tek početnik onda je najbolje krenuti od osnovnih, jednostavnijih oblika jer ćete se tako polako učiti kako oblikovati te koje su specifičnosti topiarija.

U mnogim trgovinama vrtlarske opreme ili u rasadnicima postoje kalupi prema kojima možete oblikovati biljke. No, osim oblikovanja i redovitog održavanja oblika (jedanput mjesečno, ili dva puta u sezoni rasta), potrebno je redovito zalijevati, njegovat i čistiti od korova te prihranjivati u doba rasta.

Foto: pixabay

>>Zašto je rujan idealan za sjetvu travnjaka?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije