VRIJEME JE

Zasadite sad jagode kako biste mogli uživati u obilnijem urodu iduće godine

sadnja jagoda
Foto: Thinkstock
13.08.2015.
u 13:00

Kolovoz i početak rujna su pravo vrijeme za sadnju jagoda. Saznajte što je ključno za njihov uspješan rast i plodnu berbu

Dok neki to rade već krajem srpnja ili ustvari tijekom cijele godine, pravo vrijeme za sadnju jagoda je druga polovina kolovoza i početak rujna. Ako vam do sada nisu uspijevale onako kako ste priželjkivali, možda je problem u tome što ste ih uvijek sadili u rano proljeće ili u nekom drugom periodu godine.

Jer, sadnja u kolovozu i rujnu zapravo je idealna ako želite imati obilne plodove iduće godine. Ovako će sadnice jagoda imati dovoljno vremena da uspiju i ukorijene se kako treba. Veći uspjeh garantiraju kvalitetne sadnice, dobra pozicioniranost te sadnja u vrtu, na ravnom tlu umjesto u teglama, žardinjerama ili sanducima.

Foto: pixabay

Prije sadnje razmislite koju vrstu odabrati. Postoji nekoliko sorti koje se sade u našem podneblju, a svakako je dobro odlučiti se za one koje daju obilan prinos, poput 'Afrodite', 'Gorele' ili pak mjesečarke, koje rađaju sve od svibnja do listopada.

Također, potrebno je prije sadnje zemlju preštihati, usitniti i na nju nanijeti gnojivo, najbolje stajsko. Ako je tlo odviše suho, natopite ga prije sadnje da omekša. Neka razmak između sadnica, koje ćete utisnuti u zemlju do visine vrata korijena, bude oko 35 do 40 cm. Dobro zalijete sadnice, te to činite redovito u prva dva tjedna. Prihranjivanje je potrebno povremeno, a naročito kada jagode cvatu i kada zriju plodovi.

Uspjehu jagoda uvelike doprinosi i redovito plijevljenje od korova te branje plodova u ranim jutarnjim ili večernjim satima.

>>Najslađi šumski plod liječi napade gihta i bolesnu jetru te djeluje protuupalno

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije