mali ekosustav

Vrt u boci uspijeva mu već 54 godine i to bez zalijevanja!

vrt u boci
Foto: apeaceful-warrior.blogspot.com
1/2
VL
Autor
Antonela Vukorepa/VLM
17.01.2014.
u 00:00

Jedino što vrt u boci dobiva iz izvanjskog svijeta jest sunčevo svjetlo. Zaliven je samo jednom, početkom 1970-ih...

Bio je Uskrs davne 1960. kada je Britanac David Latimer iz znatiželje odlučio posaditi vrt u jednoj ovećoj staklenoj boci koja mu se našla pri ruci. Nevjerojatne 54 godine poslije u njoj i dalje buja život! Vrt u boci tijekom desetljeća razvio je svoj mali ekosustav, a da priča bude nevjerojatnija, zaliven je samo jednom, i to početkom 1970-ih...

– Nikad ga nisam ni podrezivao. Izgleda da su membrane boce postale prirodna granica njegova rasta – objašnjava vlasnik.

Jedino što od izvanjskog svijeta dobiva ovaj vrt jest sunčevo svjetlo, no to mu je dovoljno da bude samoodrživ. Procesom fotosinteze "recikliraju" se potrebne hranjive tvari, a potrebnu vodu biljke pohranjuju u korijenju.

Komentara 9

PE
perion
17:39 17.01.2014.

"procesom fotosinteze recikliraju se..." novinarka ili mora ponovo na eng.(što je izglednije) ili je prespavala svu biologiju kroz školovanje. A da stari dobro zabrtvi tu bocu poživjela bi ta biljka još par dana.

Avatar deja
deja
13:34 17.01.2014.

Fantasticno

DI
Dupin iz Kupe kod Siska
15:24 17.01.2014.

Jednostavno. Kondenzacijom biljka dobije vodu, a prozirno staklo nije prepreka fotosintezi. Čep je mogao staviti radi fotografiranja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije