Marica vrtlarica

Vrt na balkonu - jednostavan, zdrav i koristan hobi

vrt na balkonu
Foto: Biomedia
1/4
14.05.2016.
u 10:00

Na balkonu možete uzgojiti više od 30 vrsta jestivog bilja. Rajčice, paprike, patlidžani i salata samo su neke od vrsta koje uspijevaju u teglama

Moderan život gotovo je potpuno izgubio vezu između domaćeg uzgoja hrane i onoga što se svakodnevno servira na tanjuru. Danas se većina povrća upitne kvalitete kupuje u supermarketima. Mnogi od nas uvjereni su da, ako nemaju vremena, znanja i energije, ne mogu imati vlastiti vrt pa su stoga osuđeni na kupnju.

Međutim, uzgojiti hranu možete u svega nekoliko tegli na nekoliko kvadrata svog životnog prostora. Povrtne biljke možete uzgajati na prozorskoj dasci, balkonu ili čak u dnevnom boravku. Na minimalnom prostoru možete dobiti pristojne prinose voća i povrća koji će znatno poboljšati kvalitetu vaše prehrane, a ujedno služiti i kao relaksacija i zabava

Više od 30 vrsta jestivog bilja možete uzgojiti na malom prostoru i time postati dobra konkurencija klasičnim vrtovima. Prednost je ovakvog uzgoja da će biljke rasti brže i obilnije u odnosu na one u vrtu zbog pravovremene prihrane i navodnjavanja, a neće imati napasnike poput ptica, voluharica ili puževa. Tako ne biste trebali imati nikakvih problema s uzgojem salate, rotkvica, češnjaka, začinskog bilja, mahunarki i jagoda, kao ni rajčica, paprika i feferona, a ne zaboravimo tu i tikvice, bobičasto voće pa i krumpir.

Foto: Biomedia

Odmah na početku navela bih rajčice, paprike i patlidžane kao najzahvalnije biljke koje odlično uspijevaju u teglama. Za maksimalno iskorištavanje „praznog“ prostora ispod biljaka, oko ruba tegle posadite niske mahune. Salata je biljka koju je najlakše uzgojiti u teglama. Vrlo dekorativno izgleda na balkonskoj ogradi, pogotovo ako birate miješane sorte različitih boja, a sezonu uzgoja možete razvući preko cijele godine. S obzirom na to da tikvenjače dobro rastu gdje god da ih posadite, idealne su za ovakav uzgoj.

Imajte na umu da ovu biljku treba redovito zalijevati želite li kvalitetne i bujne plodove. Uz pravilnu njegu jedna biljka zelenih tikvica trebala bi tjedno dati oko tri ploda. Glinene tegle dobar su izbor za ovakav uzgoj jer osiguravaju potrebnu toplinu za rast, a istovremeno uz pravilno zalijevanje zadržavaju dovoljno vlage. Odabir veličine tegle vrlo je važan jer je potrebno osigurati dovoljno mjesta za širenje korijena biljaka. Isto tako važno je napomenuti da je većini biljaka potrebno osigurati barem 8 sati sunca na dan.

Foto: Biomedia

Kod ovakvog uzgoja nemojte se ograničiti samo na tegle jer će povrće, poput većine biljaka, rasti u bilo čemu. Možete koristiti bačve, košare, stare gume, limene posude i razne kutije. Za što god se odlučite, mora biti dovoljno čvrsto da izdrži težinu zemlje, a poslije i plodova. Posude za uzgoj, osim čvrstoće, moraju imati i dobru drenažu jer je ona najvažniji čimbenik u ovakvom uzgoju. Zemlja u posudama suši se mnogo brže nego zemlja u vrtu, stoga će biti potrebno češće zalijevanje. Zato je važna dobra drenaža, kako se voda ne bi predugo zadržavala oko korijena biljaka i time izazvala truljenje.

Foto: Biomedia

Balkonski povrtnjak najčešće se zalijeva vodom iz vodovoda. Biljke će tako vrlo brzo iscrpiti sva hranjiva zbog ograničene količine zemlje u tegli. Stoga je potrebno češće prihranjivanje od onoga u klasičnom vrtu. Odmah na početku bilo bi dobro izabrati nešto kvalitetniji supstrat. Zalijevanje i prihrana bit će itekako važni ako posudama niste mogli osigurati dovoljno dobru zaštitu od vremenskih neprilika. Zaklon je neophodan jer će i najmanji vjetar smanjiti prinose za čak 30%.

Naime, biljke izložene vjetru snagu troše za učvršćivanje lišća i zbog toga se energija za rast usmjerava na rast plodova. Eto, ovo su samo neki od primjera kako da s lakoćom ipak napravite svoj mali zeleni kutak. Nadam se da nedostatak vrta više neće biti opravdanje da se i na vašem stolu s vremena na vrijeme ne nađu poneke biljke iz domaćeg uzgoja.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar Nadan Vidošević
Nadan Vidošević
15:55 20.02.2016.

al ja nemam balkon

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije