Amateri među voćem

Voćnjak pod snijegom, voćari već sada spremni za nove radove

Voćnjak pod snijegom, voćari već sada spremni za nove radove
Foto: Dom i vrt
1/2
31.01.2013.
u 19:17

Traju pripreme za prvu rezidbu, a poštovanje biodinamike i mjesečeva sjetvenog kalendara sigurno donosi veće uspjehe i prinose.

Kad niste stručnjak za voćarstvo, ali se amaterski bavite voćkama pa imate znanja iz iskustva, uvijek dobro dođu savjeti drugih voćara amatera. Baš tako razmišljaju i u Udruzi voćara i vinogradara amatera Zagreba i Zagrebačke županije, na čijim se predavanjima razmjenjuju i iskustva i znanja.

Nova sezona

Dok su voćke još ogrnute snijegom i čekaju toplije sunčane zrake, voćari amateri već se pripremaju za novu voćarsku godinu. Tako su na prvom predavanju, osim o prošlogodišnjim uspjesima, razgovarali i o planovima, ali i o temama o kojima će biti govora na sljedećim susretima.

Kad je riječ o sadnji novih voćaka, svi preporučuju jesensku sadnju. No, za one koji to nisu obavili, ostaje i proljetna sadnja kao rezervna varijanta. A da bi ona bila što uspješnija, čulo se na prvom ovogodišnjem susretu voćara, čim vrijeme to bude dopustilo treba iskopati rupe u koje će se voćke saditi. I ostaviti ih jedno vrijeme kako bi upile dovoljno vode i zraka prije sadnje voćaka.

Bolji uspjesi

Razgovaralo se na prvom sastanku i o tri načina bavljenja voćarstvom i o njihovim prednostima i manama. Ono konvencionalno zahtijeva upotrebu kemije u zaštiti od raznih štetnika i bolesti, integrirano voćarstvo uključuje i kemiju i ekološki pristup, a ekološko voćarstvo isključuje upotrebu bilo kakvih kemijskih sredstava. Dotakli su se voćari amateri na prvom susretu i biodinamike i njezine primjene u voćarstvu. Pa se tako već pripremaju i za proljetnu rezidbu u voćnjaku, a najavljuju da će je uskladiti s Mjesečevim sjetvenim kalendarom. Njegovo poštovanje sigurno donosi bolje uspjehe, potvrđuju to svi koji ga slijede i primjenjuju.

A već na idućem predavanju, prve srijede u veljači, voćari će razmijeniti znanja i iskustva u orezivanju i odabiru najprimjerenijeg uzgojnog oblika za voćare amatere.

NE PROPUSTITE: Odaberite veselo društvo za svoj vrt

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije