Prostor na kojem će vam zavidjeti

Vlastita zelena oaza: Pretvorite svoj vanjski prostor u miran kutak za opuštanje i čitanje

Shutterstock
22.08.2023.
u 08:38

Svi mi volimo svoj vanjski prostor, ali nemamo uvijek vremena ili vještina za velike projekte. Srećom, tu su sitnice i jednostavni zahvati kojima možemo stvoriti malu zelenu oazu svog doma

U današnjem brzom svijetu u kojem živimo, kojim dominiraju “ASAP” mailovi, utrka za klikovima na društvenim mrežama i prijelomnim vijestima svakih sat vremena, pronalaženje trenutaka spokoja i “punjenja baterija” postalo je ključno za naše blagostanje. Ima li boljeg načina da to postignete od pretvaranja vlastita prostora, poput vrta, balkona ili terase, u zapanjujuću zelenu oazu u kojoj ćete uroniti u dobru knjigu ili san uz umirujući zagrljaj prirode? Uz dašak kreativnosti i dašak inspiracije, možete izraditi osobno utočište koje će zadovoljiti i vaše estetske preferencije i vašu želju za opuštanjem. Možda vas samo par klikova dijeli od pretvaranja svoga vanjskog prostora u raj, potičući vas da krenete na vlastito kreativno putovanje. Ideja je puno, a mi smo se za prijedloge inspirirali ponudom na našem najvećem oglasniku, Njuškalu. Pratite sljedeće korake da dođete do vlastite oaze:

Foto: Shutterstock

1. korak: Procjena prostora

Prvi korak u stvaranju zelene oaze jest procjena raspoloživog prostora. Bilo da imate prostrani vrt, udoban balkon ili skromnu terasu, razumijevanje dimenzija i rasporeda vodit će vaše dizajnerske odluke. Budite iskreni prema sebi, razmotrite čimbenike kao što su izloženost sunčevoj svjetlosti, smjeru puhanja vjetra i postojeće strukture koji mogu utjecati na vaš izbor dizajna.

2. korak: Uspostavljanje vizije

Kada ste odredili kojim dimenzijama raspolažete, i prije nego što se upustite u praktične stvari, odvojite trenutak da zamislite atmosferu koju želite stvoriti. Zamišljate li bujni tropski raj ili minimalistički “zen” vrt? Zamislite boje, teksture i općenitu atmosferu koju želite postići. Pustite malo i mašti na volju pa prikupljajte inspiraciju iz časopisa, online platformi, pa čak i iz svojih omiljenih romana i filmova. Pritom se nemojte obeshrabriti ako vidite s kakvim vrtovima raspolažu razni celebovi jer svaki kutak se uz dobru volju i par komada namještaja može pretvoriti u malo čudo.

3. korak: Odabir zelenila

Biljke su srce i duša svake zelene oaze. Odaberite razne biljke koje će uspijevati u našem podneblju i koje odgovaraju vašoj željenoj estetici. Razmislite o kombinaciji visokog drveća ili grmlja za privatnost, jarkog cvijeća za šarene boje i kaskadne vinove loze za dramatičan izgled. Ako niste do sada imali uspjeha s održavanjem biljaka ili želite oazu koja ne zahtijeva previše brige, bar što se tiče biljaka, odlučite se za biljke koje zahtijevaju malo održavanja. S druge strane, ako ste za nešto drugačije i imate iskustva s biljkama, izazovite sebe egzotičnijim vrstama koje će dodatno naglasiti vašu zelenu oazu. U svakom slučaju, savjet iskusnijih će dobro doći pa se nemojte ustručavati pitati za savjet u dućanu gdje kupujete zelenilo.

4. korak: Kreativno sjedenje i udobnost

Udobno sjedenje ključno je za prostor namijenjen opuštanju i čitanju. Bilo da se radi o udobnoj visećoj mreži, rustikalnoj drvenoj klupi ili garnituri stolica s jastucima, osigurajte da vaše mjesto za sjedenje nadopunjuje cjelokupnu temu. Mekani jastuci, pokrivači i vanjski tepisi mogu dodati dašak luksuza dok prostor čine privlačnijim.

Foto: njuskalo.hr

Vrtni kompleti za sjedenje

Vrtna fotelja može činiti razliku između sjedenja i wellnessa. Potražite namještaj za terasu, balkon ili vrt koji se lako održava kako biste si uštedjeli vrijeme. Većina komada od metala, tikovine, cedrovine i pletenih komada za sve vremenske prilike može izdržati sve što im priroda priredi tijekom godine. Uz malo redovitog čišćenja, namještaj izrađen od ovih prihvatljivih materijala godinama će izgledati prekrasno.

5. korak: Uključivanje značajki vode

Umirujući šum vode može podići ambijent vaše oaze na novu razinu. Razmislite o dodavanju male fontane, potoka koji curi ili čak jezerca s vodenim biljkama. Nježno žuborenje vode stvorit će umirujuću atmosferu, poboljšati iskustvo čitanja i pomoći vam da se opustite.

Dekorativni most

Ako imate prostora i nekakav vodeni element u svome vrtu, uvijek možete napraviti mali mostić koji će odvojiti nekakav kutak za odmor od ostatka vrta. Most čak i ne treba ići preko vode, poslužite se sitnim šljunkom kako biste napravili mali potočić, a uz to dodajte fontanu kako biste dobili žuborenje vode da upotpuni doživljaj.

Foto: njuskalo.hr

Fontana

Čak i ako nemate puno prostora, fontanu uvijek možete smjestiti negdje u kut. Umirujući zvukovi i prekrasni prizori dobro postavljene fontane mogu transformirati prostor, a prva stvar koju treba zapamtiti je da fontanu treba postaviti na mjesto koje će ljudima omogućiti da u njoj uživaju. Fontana nikada ne bi trebala biti skrivena u dijelu vašeg dvorišta koji se rijetko posjećuje, to poništava njezinu svrhu.

6. korak: Magija osvjetljenja

Produžite iskoristivost svoje oaze i u večernje sate pažljivo postavljenom rasvjetom. Niska svjetla, lampioni i svjetla, koja osvjetljavaju puteljak kroz vrt, mogu pretvoriti vaš prostor u utočište kao iz reklame. Blaga, topla rasvjeta ne samo što doprinosi čaroliji već vam omogućuje da uživate u svojoj oazi i nakon zalaska sunca. Naravno, uvijek se treba voditi vlastitim preferencijama, ali budite pažljivi kod odabira topline rasvjete, hladna “bijela” svjetla možda izgledaju dobro u kuhinji, no u vrtu će toplija, “žuća” rasvjeta vjerojatno dati romantičniji ugođaj.

LED lampice

LED lampice su najbolja opcija za osvjetljenje zbog svoje dugotrajnosti i otpornosti na vremenske uvjete. Bilo da se radi o otvorenim žaruljicama, koje ćete staviti na nadstrešnicu, ili o skrivenoj rasvjeti, koja će davati ambijentalno svjetlo, s kvalitetnim LED-icama ne možete pogriješiti. Izaberite model koji ima kontrolu putem aplikacije na mobilnom telefonu kako biste mogli ugasiti svjetla iz udobnosti doma ako krene kiša, snijeg ili vam se jednostavno ne da ustati iz kreveta kad se navečer sjetite da niste ugasili rasvjetu.

Foto: njuskalo.hr

Rasvjeta za put

Podna rasvjeta, koja osvjetljava put, nema samo dekorativnu već i praktičnu funkciju. Osim što navečer nećete morati paliti svjetla u vrtu za neku sitnicu ili odlazak do automobila, smanjit ćete i račune za struju jer se uglavnom mogu nabaviti solarne varijante koje se preko dana pune, a po noći daju blago osvjetljenje koje u potpunosti služi svrsi.

7. korak: Osobni detalji i dekor

Unesite svoju osobnost u prostor pomno odabranim ukrasnim predmetima. Umjetnička djela, otporna na vremenske uvjete, skulpture i ukrasne žardinjere mogu dodati jedinstvenu notu. Uključite predmete koje volite, kao što su starinske knjige, inspirativni citati ili sitnice koje vama i vašoj obitelji znače nešto posebno, kako biste prostor doista učinili svojim.

Ukrasna rasvjeta

LED rasvjeta je praktična za cijeli vrt, no ukrasni detalji moraju biti više od toga. Ovakav masivni drveni luster može dati ugođaj boravka na selu u vašoj maloj oazi usred grada.

Foto: njuskalo.hr

 

8. korak: Održavanje i njega

Stvaranje zelene oaze rad je ljubavi, a pravilno održavanje ključno je za očuvanje njezine ljepote. Redovito zalijevajte i obrezujte svoje biljke, čistite sjedeće garniture i površine te pratite zdravstveno stanje svog zelenila. Uključite rutinu održavanja u svoj raspored kako biste osigurali da vaša oaza uvijek ostane utočište mira.

Pretvaranje vrta, balkona ili terase u slikovitu zelenu oazu isplativ je pothvat koji nudi mnoštvo prednosti. Ne samo što ćete imati miran prostor, u koji možete pobjeći s dobrom knjigom u ruci, nego ćete također njegovati dublju povezanost s prirodom i poboljšati svoje blagostanje. Sljedeći ove korake i ulijevajući svoju jedinstvenu kreativnost, svoj vanjski prostor možete pretvoriti u zadivljujuće utočište koje odražava vašu osobnost i pruža mir usred suvremene životne vreve. Dakle, iskoristite priliku, na Njuškalu potražite što se sve nudi i zasučite rukave kako biste stvorili zeleno utočište koje je jednako inspirativno koliko i opuštajuće.

 

Sadržaj nastao u suradnji s Njuškalom.

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije