Promo članak

Vinova loza: naučite kako adekvatno zaštititi svoje nasade

vinova loza
Foto: Dom i vrt
29.04.2014.
u 10:47

Vinova loza, ovisno o području uzgoja, ulazi u fazu razvoja 2-4 razvijena listića pa sve do izboja visine 15-20 cm. Rast izboja je u odnosu na ostali razvoj vinove loze relativno spor proces. Kada vinova loza počne razvoj u proljeće, sva potrebna hraniva crpi iz drvenastih dijelova biljke spremljenih prošle godine i ova situacija traje dok se novi izboji ne osamostale, odnosno dok se ne razvije odgovarajuća površina lisne mase potrebna za asimilaciju i daljnji razvoj loze.

Zbog toga je izuzetno važno vinovu lozu u ovom periodu održati zdravom i zaštićenom od napada bolesti. Uz pretpostavku da je obavljeno zimsko prskanje bakrenim pripravcima, sljedeće mjere zaštite podrazumijevaju korištenje sredstava kojima se osigurava preventivno djelovanje na napad pojedinih patogenih gljivica, sprečava se njihov prodor u biljke i na taj način zaustavlja infekcija.

Aktualna preporuka zaštite vinove loze glasi: DITHANE DG NEOTEC (250 g/100 l vode) + COSAVET DF (300 g/100 l) + ZOOM 11 SC (25ml/100 l vode). DITHANE DG NEOTEC je preventivni fungicidni pripravak na osnovi mankozeba, namijenjen suzbijanju plamenjače vinove loze (Plasmopara viticola). Za razliku od ostalih preparata za sličnu namjenu, u svom sastavu sadrži mikrohraniva mangan i cink koji su izuzetno važni u sintezi klorofila, pa primjena ovog pripravka pozitivno utječe na ukupnu kondiciju biljke koju štiti, a također pospješuje tzv. zeleni efekt na listovima.

Kombiniranjem ovoga pripravka s insekticidnim pripravkom ZOOM 11 SC postižete potpunu učinkovitost na grinje vinove loze. ZOOM 11 SC je novi translaminarni, selektivni akaricid dugotrajnog djelovanja. Djeluje kontaktno i digestivno, larvicidno i ovicidno, na sve stadije ličinki i jaja štetnika. ZOOM 11 SC je za razliku od većine akaricida toksikološki povoljniji pa je naročito pogodan za primjenu u integriranoj zaštiti bilja.

Zbog načina djelovanja izrazito je selektivan i djeluje ciljano na štetnike. ZOOM 11 SC nema negativnog utjecaja na biljke (nema fitotoksičnosti), korisne organizme i na korisnika.

Kombiniranjem navedenih pripravaka osiguravate kompletnu zaštitu vinove loze u ranim fazama razvoja, a svi navedeni pripravci imaju široku primjenu i na drugim voćkama i povrtnim kulturama zbog čega i njihova praktičnost dolazi do izražaja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije