U vrtu

Uz žute ploče vaše trešnje i luk neće biti crvljivi!

Promo
29.04.2017.
u 06:32

Žute ploče imaju najatraktivniju boju za privući muhe

Trešnjina i lukova muha, lisne uši, bušice, štitaste uši, tripsi…najvažniji su štetnici voćki i povrća u vrtovima. Protiv njih smo uspješni na sasvim prirodan način postavljanjem Bio Plantella žutih ljepljivih ploča u voćnjak i u vrt. Čovjek je iskoristio manu određenih skupina insekata, koje privlači žuta boja, i time obranio bilje od štetnika.

Sada je pravo vrijeme za upotrebu tih ploča budući da odrasle muhe odlažu jaja u plodove. Ličinke muhe razvijaju se u plod i smanjuju prirod zdravih voćki i povrća. Trešnjina muha je vjerojatno najčešći štetnik u našim krajevima. Poteškoće uzrokuju ličinke, osobito u zrelim trešnjama. Iako su oštećenja vidljiva tek na ljeto, štetnik je aktivan već u fazi kad plodovi dobivaju žutu boju. Naime, tada muhe odlažu jajašca u plodove. Odrasli se primjerci razviju iz buba koje su prezimile i počnu letjeti u svibnju. Trešnjina je muha najopasnija za kasne sorte, a učinkovito ju možemo suzbiti s bio plantella žutim ljepljivim pločama. Od trešnjine muhe najviše stradavaju kasnije sorte trešanja, popularno zvane hruštevi. Učinkovitu zaštitu biljaka od štetnika omogućava i bio plantella ljepljiva traka, koja sa 5 cm širine i jakom ljepljivosti s obje strane onemogućava prolazak svakom štetniku koji se penje po deblu.

Foto: Promo

PO ČEMU SU BIO PLANTELLA ŽUTE PLOČE NAJBOLJE?

Žute ploče imaju najatraktivniju boju za privući muhe. Imaju male žice za vješanje na grane voćki ili na kolce u vrtu. Obavijene su silikonskim papirom koji štiti ljepilo da se ne bi prebrzo osušilo i ruke zaprljale. Objesimo ih na početku okrupnjavanja plodova i to na vanjski rub krošnje da bi bili što vidljiviji, 5 – 10 kom, zavisi od starosti i veličine drveta. Kad su ploče potpuno prekrivene sa štetnicima, moramo ih zamijeniti novima.

BIO PLANTELLA VITA ZA VRT POSLIJE SMRZAVANJA I MRAZEVA

Veliko sniženje temperatura u fazi kada su biljke u punom soku ili u fazi cvatnje znači za njih veliki stres i šok. Najbolja preventiva je pokrivanje i upotreba aminokiselina. Poslije mrazeva i smrzavanja, za oporavak mladih sadnica, voćki i ukrasnog bilja upotrebimo bio plantella VITU, koja ekstremno brzo djeluje na jačanje otpornosti i regeneraciju sadnica, povrća i voća. Bio plantella Vita je vitaminski kompleks koji sadrži vitamine B1 i B6, oni pomažu bržoj regeneraciji biljaka, a aminokiseline, huminske kiseline i ugljikohidrati pomažu da biljka počne brže normalno rasti. Bio plantella Vitom prskamo ili zalijevamo jednom tjedno 25ml na 10l vode. Najbolje je početi što prije, barem u roku od 24 – 48 sati poslije mrazeva ili smrzavanja. Poslije oporavka biljke redovito prihranjujemo organskim gnojivom iz morskih algi bio plantella vrt.     

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije