KOLOVOZ U VRTU

Nakon proljeća, opet je vrijeme za sadnju ljiljana

ljiljani
Foto: Thinkstock
1/2
10.08.2015.
u 16:00

Mirisni, raskošni cvjetovi ljiljana vrlo će brzo ugledati svjetlo dana u vašeme vrtu ili na balkonu ako ih zasadite ovih dana

Iako nam se čini, s obzirom na žegu, da ništa što sada posadimo ne može uspjeti, ipak postoje neke biljne vrste koje će se održati i u ovakvim vremenskim uvjetima. Kolovoz je ipak vrijeme za sadnju raznog povrća (kineski kupus, zimska salata, rotkvica) te cvijeća poput ljiljana pa nemojte odustati od njih.

Osim što možete presaditi neke cvjetne vrste - kaktuse i ciklame, kalanhoje i afričke ljubice, ako želite neke nove cvjetne vrste, onda je vrijeme da razmislite o ljiljanima, jednoj od najstarijih cvjetnih vrsta, s prekrasnim velikim cvjetovima raznih boja i neodoljiva mirisa. Jednako dobro uspijevaju zasađene u vrt ili pak tegle, a često se koriste i kao rezano cvijeće za bukete i aranžmane.

Zbog svoje visine (mogu narasti skoro do 1 m), ljiljani izuzetno efektno izgledaju zasađeni u vrtu, naročito kada je više cvjetova, pa izgledaju kao veliki rascvjetani grm. Od 90-ak vrsta koliko ih postoji u svijetu, najpoznatiji je svakako bijeli ljiljan, sa zvonkolikim, krupnim cvjetovima.

Foto: pixabay

Osim u kolovozu ili rujnu, možete ih saditi u i proljeće uz pomoć lukovica. Ljiljani vole propusno tlo, jer mu je za uspješan uzgoj potrebna drenaža - zato na dno tegle stavite šljunak ili kamenčiće. Svakako ih sadite u teglu koja ima otvore na dnu kako bi višak vode mogao oticati.

Lukovice zasadite po nekoliko u grupi (3 do 5 komada), s razmakom od 30 cm i na dubini od 35 do 40 cm. Produbite rupe alatkom i čvrsto utisnite lukovice te zatrpajte zemljom i zalijte. Ako ih sadite u tegli, nemojte odmah staviti zemlju sve do vrha -učinite to tek nakon što počnu rasti i puste listove. Ljiljani vole vlagu i zato ih redovito zalijevajte, samo pazite da ne pretjerate s količinom vode jer bi lukovice mogle struliti.

Redovita prirana je također potrebna, ali ne odmah nakon sadnje. Pričekajte da biljka naraste oko 20 cm, i onda redovito u vodu za zalijevanje dodajite tekuće gnojivo za cvatuće biljke.

Važan savjet: Nakon što ljiljan procvjeta, nemojte ga više prihranjivati te ga vrlo oskudno zalijevajte.

>>Sami razmnožite ljiljane i tako značajno uštedite

Komentara 1

DU
Deleted user
19:32 10.08.2015.

Hvala za poucan clanak!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije