LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Zeleni trendovi

Što je to listinac?

Mnogi su vrtlari ovih dana ljuti na jesen, jer na njihove vrtove neprestano nabacuje nove i nove slojeve otpaloga lišća. Ne reagiraju li na vrijeme i dopuste li da slojevi suhoga lišća zametu njihove travnjake, štete bi mogle biti vrlo nezgodne. Nažalost, trava je u jesen osjetljiva na dugo zadržavanje mokroga lišća pa brzo počinje žutjeti. Da bismo izbjegli takva oštećenja, lišće bi morali skupljati što češće, i to po mogućnosti kada je suho.
22. studenoga 2012. u 23:31 0 komentara 1029 prikaza
Što je to listinac?
Foto: Dom i vrt
Pogledajte galeriju 1/4

Mnogi su vrtlari ovih dana ljuti na jesen, jer na njihove vrtove neprestano nabacuje nove i nove slojeve otpaloga lišća. Ne reagiraju li na vrijeme i dopuste li da slojevi suhoga lišća zametu njihove travnjake, štete bi mogle biti vrlo nezgodne. Nažalost, trava je u jesen osjetljiva na dugo zadržavanje mokroga lišća pa brzo počinje žutjeti. Da bismo izbjegli takva oštećenja, lišće bi morali skupljati što češće, i to po mogućnosti kada je suho. I ja se iz istog razloga žurim pokupiti lišće sa svojeg travnjaka, no ne samo zato da ga što prije iznesem iz vrta, već i zato što ga skupljam kako bih pripremila listinac.

Nedostaci listinca

Listinac je kompost koji nastaje razgradnjom, odnosno kompostiranjem suhoga lišća. Za razliku od komposta koji pripremamo do otpadaka iz vrta i kuhinje, priprema listinaca traje gotovo trostruko duže. Razlog je u tome što se lišće razgrađuje vrlo sporo, pa mu treba i do dvije godine da se pretvori u kompost. Drugi je razlog visok udio lignina i relativno nizak sadržaj biljnih hranjiva koji na određen način spuštaju kvalitetu komposta nastalog od lišća, pa se malo tlo uopće trudi komostirati lišće. No ono je ipak tu, i biti će ga uvijek, pa je stoga bolje promatrati ga kroz njegove prednosti.

Prednosti listninca

Iako se ne može koristiti kao gnojivo, poput komposta, listinac se može izvrsno upotrijebiti u rano proljeće kada započinjemo uzgoj presadnica povrća. I meni je uvijek draže i jednostavnije otići po listicac u vlastiti vrt nego putovati kroz gužve do nekog vrtnog centra zbog vreća i vreća supstrata za sjetvu. Naravno važna mi je i činjenica što znam da je moj listinac organskog porijekla i da u njemu nema tragova teških metala, kao u većini knvencionalnih supstrata. Stoga mislim da dvije godine (koliko traje proces kompostiranja lišća) ipak vrijedi čekati, posebno ako uhvatimo godišnji ritam pripreme.

Priprema

Sakupljeni slojevi lišća mogu se jednostavno slagati na hrpu u nekom zabačenom, sjenovitom kutu vrta. No mogu se smjestiti i u nekoliko kvadrata ograđene dijela, koji ne bi trebali biti manji od 1m3 niti veći od 3-4 m3. I to je zapravo jedini posao, jer listinac se slaže rahlo, bez pritiskanja, pa ga ne treba preokretati. U sljedeće dvije godine, lišće će se razgraditi i pretvoriti u komopst koji nazivamo listinac. No ako želite ubrzati proces, predlažem da učinite isto što i ja. Uzmite flaksericu i usitnite lišće sve do sitnih komadića. Vidjeti ćete, razgradnja će tako trajati dvostruko brže.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.