21.02.2013. u 09:00

Čuvena izabela za mnoge je sladokusce vrhunska voćna delicija koja se zbog snažne arome i atraktivna izgleda još uvijek često uzgaja u malim obiteljskim vrtovima. No zbog svoje otpornosti prema bolestima i štetnicima vinove loze zanimljiva je i nama, organskim vrtlarima koji ne želimo trovati svoje biljke. Neki stručnjaci tvrde da izabela svoju otpornost zahvaljuje tome što je to sorta američke loze (Vitis labrusca) pa je stoga otporna na bolesti i štetnike koji muče europske vinove loze. Drugi tvrde da je riječ o križancu američke i europske loze.

Čuvena izabela za mnoge je sladokusce vrhunska voćna delicija koja se zbog snažne arome i atraktivna izgleda još uvijek često uzgaja u malim obiteljskim vrtovima. No zbog svoje otpornosti prema bolestima i štetnicima vinove loze zanimljiva je i nama, organskim vrtlarima koji ne želimo trovati svoje biljke. Neki stručnjaci tvrde da izabela svoju otpornost zahvaljuje tome što je to sorta američke loze (Vitis labrusca) pa je stoga otporna na bolesti i štetnike koji muče europske vinove loze. Drugi tvrde da je riječ o križancu američke i europske loze. No za vrtlare su te činjenice više-manje nevažne sve dok znamo da je izabela otporna i da je ne treba prskati.

Razmnožavanje

Krajem veljače izabela još miruje i na njezinim izbojima nema znakova početka vegetacije. Najbolji je trenutak za razmnožavanje. Za vrtlare početnike, bez iskustva u odabiru najprikladnijih reznica, možda je najjednostavnije govoriti o njihovu promjeru i dužini. Naime, iskustvo govori da će reznice debljine oko 1 cm i dužine od oko 40 centimetara biti najpogodnije za razmnožavanje. Riječ je zapravo o jednogodišnjim izbojima koji su narasli u prethodnoj vegetacijskoj godini, od proljeća do jeseni i koji još nisu posve tvrdi i odrvenjeli. Oni u sebi nose još uvijek dovoljno aktivnih hormona rasta koji će, dođu li u povoljne uvjete, potaknuti razvoj korijena.

Pravilan rez

Kako bismo potaknuli razvoj korijena, ne moramo biti veliki botaničari, no ipak moramo znati gdje treba rezati jer o tome može ovisiti uspješnost ukorjenjivanja. Prema tome, želimo li dobre rezultate, donji rez, onaj iz kojega će se razviti korijen, mora biti napravljen oko 1 cm ispod pupa, odnosno ispod zadebljanja na reznici. Naprotiv, gornji rez treba napraviti 1-2 cm iznad pupa, i to po mogućnosti ukoso kako kiša ili vlaga ne bi močile gornji pup i dovele do truljenja. Naime, upravo će iz tog pupa najvjerojatnije izbiti prvi mladi listići, što će biti siguran znak da je ukorjenjivanje uspjelo.

Ukorjenjivanje

Od trenutka uzimanja reznica s biljke pa do sadnje može proći otprilike mjesec dana. U tom razdoblju reznice je najbolje smjestiti u posudicu ispunjenju mješavinom vrtnog tla, stajskog gnojiva i vode. U takvom hranjivom blatu reznice će imati povoljne uvjete, no to ipak ne znači da treba očekivati i apsolutan uspjeh. Pokoja reznica može jednostavno istrunuti i to je prirodno. Stoga je moj savjet – odaberite 4 reznice i tako povećajte svoje šanse. Jedna od njih sigurno će uspjeti stvoriti pupove i listove u mjesec dana, odnosno sve do trenutka kada i uvjeti u vrtu postaju napokon prikladni za sadnju.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije