14.09.2014. u 10:30

Listovi indijskog oraščića rabe se za liječenje kožnih bolesti i to naročito ako je riječ o opeklinama

Domovina indijskog oraščića je Brazil, odakle se širi većinom po tropskim zemljama. Ime dobiva po botaničaru Linneu, a u prijevodu znači nepravilno srce. Zanimljivo je da se sok od ljuske sjemena koristi u avijaciji za izolaciju jer podnosi visoke temperature.

U domovini anakardiuma, kora, list, plod i sjeme rabe se za različita ljekovita prirodna djelovanja. Današnja najpoznatija i najraširenija uporaba je sjemenka ploda pod nazivom indijski orah, premda nije orašasti plod.

Kao dijetalna hrana rabi se kod: kardiovaskularnih tegoba, bolesti krvožilnog sustava i krvi, naročito kod povišenih masnoća i to triglicerida, bolesti jetara, šećerne bolesti – dijabetesa – snižava šećer, razbija kamence u bubregu, žuči i mjehuru, jede li se redovito, sprečava stvaranje kamenaca, preporučuje se za potenciju – dobar je afrodizijak, djelotvoran je antioksidans i preporučuje se kao nadoknada bakra, mangana, magnezija i fosfora želite li smršavjeti i na dijeti ste.

Uljem od sjemena liječe se bradavice, kurje oči, gljivice, kancerogene rane i čirevi te čirevi koji su posljedica zaraze sifilisom, a preporučuje se i za ispucale pete...

Sok ploda rabi se kao jak diuretik i antiseptik (izlučivanje mokraće) te za liječenje bolesti maternice, vodene bolesti, bolesti zuba – bakterija, izvrsno djeluje na upalu zubnog mesa...

Listovi se rabe za liječenje kožnih bolesti i to naročito ako je riječ o opeklinama. Kora stabla ima protuupalno djelovanje za unutarnju i vanjsku uporabu te za izradu losiona i raznih krema za sunčanje.

Kod brazilskih domorodaca kora je izvrsno sredstvo za liječenje svih vrsta proljeva.

Ulje sjemena otrovno je za termite te ga rabe za razna premazivanja te prskanja predmeta i nastamba.

Ayurvedska medicina indijski orah rabi kao anthelmetik, afrodizijak te u liječenju ascitesa i drugih bolesti jetara, dizenterije, groznice, hemoroida, tumora i tvrdokornih čireva.Koristi se i kao antibakterik, antidizenterik, antimikrobik, antiseptik, antiinflamatorik, antitusik, afrodizijak, adstrigent, antioksidans, diuretik, dermetik, febrifug, insekticid, hipoglikemik, purgativ, stomahik, tonik. Kontraindikacije: moguć je dermatitis u kontaktu s drvom ili plodom i alergija.     

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije