Zaštita nasada

Novi štetnik uništava rajčice

rajcica
Foto: Promo fotografije
09.07.2014.
u 00:00

Kako se obraniti od jednog od najopasnijih štetnika rajčice

Tuta absoluta ili južnoamerički miner rajčice, relativno je nov štetnik povrćarskih kultura koji je u samo nekoliko godina, otkad je prisutan u Hrvatskoj, prouzročio velike probleme proizvođačima povrća. Tuta je štetnik svih Solonacea (rajčica, krumpir, patlidžan), a na rajčicama može izazvati 100%-tnu štetu, dok se na krumpiru i patlidžanu mogu očekivati štete na cimi. U optimalnim uvjetima jedna se generacija razvije za 29-38 dana, pri čemu je najvažniji faktor temperatura. Pri temperaturi od 27 stupnjeva Celzijevih razvoj jedne generacije traje samo 23 dana. Odrasli su leptirići neugledni kukci, veličine 5-7 mm koji se danju skrivaju među lišćem, a aktivni su uglavnom noću. Leptirići su sivo-smeđe boje, unatrag savijenih ticala.

Ženke odlažu mala cilindrična smećkasta jaja na donju stranu lišća. Šest do sedam dana nakon odlaganja jaja razviju se ličinke s tipičnom tamnom glavom. Ličinke su krem boje nakon izlaska iz jajeta, a poslije mijenjaju boju od zelenkaste do svjetloružičaste, ovisno o stadiju. Ličinke se ubušuju u list, plod i sve ostale dijelove biljke praveći oštećenja nepravilnih oblika. S obzirom na vrlo velik broj generacija koje se razviju tijekom jedne sezone (5-12) i velikog broja jaja koje ženka odloži (260), početne štete mogu biti velike. Osim zbog velikog broja generacija, suzbijanje je otežano i zbog smještaja ličinki unutar "mina" (hodnika) u listu pa je mogućnost suzbijanja kontaktnim sredstvima otežana. Osim toga, već je primijećena rezistentnost na pojedine insekticide.

Stoga u suzbijanju lisnog minera rajčice treba koristiti sve raspoložive mjere zaštite kao što su obvezan plodored, uništavanje biljnih ostataka te praćenje brojnosti pomoću feromona, postavljanje vodenih klopki i unošenja prirodnih neprijatelja u zaštićene prostore. Za učinkovitu kontrolu iznimno je važna primjena djelotvornih kemijskih mjera zaštite, a treba napomenuti da se već sada primjećuje otpornost lisnog minera rajčice na često primjenjivane insekticide, npr. na neke organofosforne insekticide i piretroide.

Kod jakih napada Tute absolute trenutačno postoji samo nekoliko učinkovitih insekticida. Jedan od njih je pripravak KRAFT 18 EC, lokalnosistemični insekticid, izuzetno učinkovitog djelovanja na sve lisne minere u količini od 75-120 ml/1000 m². Primjenjuje se kod pojave prvih mina i vrlo brzo nakon primjene štetnici ostaju nepokretni, prestaju se hraniti i ugibaju. AVAUNT EC jedan je od pripravaka koji pokazuje izuzetnu učinkovitost u suzbijanju Tute absolute i svih ostalih gusjenica kao što su lisne sovice, kukuruzni moljac i lisni mineri (Liriomyza spp.). Primjenjuje se nakon odlaganja jaja i početkom pojave ličinki u dozi 25 ml/1000m2.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije