10.04.2016. u 09:00

Proljetna njega bilja uključuje otkidanje suhih listova i grančica, presađivanje, prihranu... Sve to osigurat će da pokaže svoju stvarnu ljepotu

Početkom travnja počinju sve intenzivniji vanjski radovi, ali i vrijeme kada nakon duge i tmurne zime jedva dočekamo izlazak iz kuće. To je vrijeme kada najčešće zaboravljamo upravo na sobno bilje, koje sada treba intenzivan tretman uljepšavanja.

S ranim proljećem počinje njihova vegetacija. Kako se u razdoblju mirovanja i cvatnje ni pod koju cijenu ne smiju dirati, ovo je idealno vrijeme da biljke nagradimo pažnjom. Osim otkidanja suhih listova i grančica, treba pregledati sve ostale listove zbog eventualnih štetnika ili bolesti, viri li korijenje iz tegle ili ne, te supstrat u kojem se nalaze. Izviruje li korijenje iz dna posude, vidi li se na površini tegle ili je pak supstrat potpuno prokorijenjen, pravo je vrijeme za presađivanje biljke.

Foto: pixabay

Kako presađivati

Prije samog presađivanja supstrat treba zaliti kako se ne bi osipao. Nova tegla mora biti čista i za trećinu veća od one u kojoj se biljka donedavno nalazila. Prevelika tegla uzrokovat će intenzivniji rast korijena, zbog čega će biljka svu svoju energiju krivo usmjeriti, odnosno rast lisnatog ili cvjetnog dijela bit će slabiji. Važno je na dno nove posude staviti kamenje, šljunak ili grubi pijesak, kako zemlja ne bi zatvorila otvore za otjecanje suvišne vode.

Nakon sadnje, supstrat oko biljke treba dobro utisnuti kako bi se istisnuo zrak u kojem se može zadržavati voda, koja može prouzrokovati truljenje korijena. Kada teglu punite supstratom pripazite na rub za zalijevanje, odnosno površina supstrata u tegli mora biti barem 1 cm niža od samog ruba koji će spriječiti izlijevanje vode izvan tegle. Nakon sadnje biljku treba obilno zaliti te je smjestiti na svijetlo i toplo mjesto zaštićeno od sunca i propuha.

Nadohranu gnojivom za tek presađene biljke valja izostaviti barem dva mjeseca. Kaktuse pa čak i neke sukulente nije dobro uopće prihranjivati jer će, potaknuti intenzivnim rastom, izgubiti karakterističan oblik.

Pravila zalijevanja

Biljkama kod kojih nema potrebe za presađivanje poželjno je zamijeniti staru površinsku zemlju novim supstratom. Redovito brisanje listova vlažnom krpom, kako biste uklonili prašinu, poželjno je, ali bilo bi dobro vaše lisnate ljubimce s vremena na vrijeme istuširati i mlakom vodom. Što se zalijevanja sobnih biljaka tiče, većina njih najčešće propadne upravo zbog neznanja o toj najjednostavnijoj radnji.

Foto: pixabay

Zastoj u rastu, izostanak cvatnje ili kržljavost samo su neke od odlika prekomjernog zalijevanja. Biljke više vode trebaju ljeti, manje zimi, a najbolje ih je zalijevati rano ujutro. No, ne smijemo dopustiti da se u podlošku zadržava voda, koja može prouzročiti truljenje korijena, stoga je nakon zalijevanja treba ukloniti. Više ste puta mogli čuti da je biljke najbolje zalijevati kišnicom, ali ako živite u stanu, to je gotovo nemoguće. Kišnicu možete zamijeniti prokuhanom, na sobnu temperaturu ohlađenom vodom.

Pravilna njega i zdravlje sobnog bilja osigurat će njihovu stvarnu ljepotu. Zdrave i lijepe biljke ukras su svakog životnog prostora, zato im ovog proljeća dajte šansu da se pokažu u najboljem izdanju.

>>Iskoristite blagodati zdravog i ukusnog samoniklog bilja

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije