LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Zeleni trendovi Kućno bilje

Ne zanemarujte ga: vaše sobno bilje sada treba intenzivnu njegu

Proljetna njega bilja uključuje otkidanje suhih listova i grančica, presađivanje, prihranu... Sve to osigurat će da pokaže svoju stvarnu ljepotu
10. travnja 2016. u 09:00 0 komentara 5908 prikaza
sobno bilje
Foto: Thinkstock
Pogledajte galeriju 1/6

Početkom travnja počinju sve intenzivniji vanjski radovi, ali i vrijeme kada nakon duge i tmurne zime jedva dočekamo izlazak iz kuće. To je vrijeme kada najčešće zaboravljamo upravo na sobno bilje, koje sada treba intenzivan tretman uljepšavanja.

S ranim proljećem počinje njihova vegetacija. Kako se u razdoblju mirovanja i cvatnje ni pod koju cijenu ne smiju dirati, ovo je idealno vrijeme da biljke nagradimo pažnjom. Osim otkidanja suhih listova i grančica, treba pregledati sve ostale listove zbog eventualnih štetnika ili bolesti, viri li korijenje iz tegle ili ne, te supstrat u kojem se nalaze. Izviruje li korijenje iz dna posude, vidi li se na površini tegle ili je pak supstrat potpuno prokorijenjen, pravo je vrijeme za presađivanje biljke.

mini sobno bilje | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

Kako presađivati

Prije samog presađivanja supstrat treba zaliti kako se ne bi osipao. Nova tegla mora biti čista i za trećinu veća od one u kojoj se biljka donedavno nalazila. Prevelika tegla uzrokovat će intenzivniji rast korijena, zbog čega će biljka svu svoju energiju krivo usmjeriti, odnosno rast lisnatog ili cvjetnog dijela bit će slabiji. Važno je na dno nove posude staviti kamenje, šljunak ili grubi pijesak, kako zemlja ne bi zatvorila otvore za otjecanje suvišne vode.

Nakon sadnje, supstrat oko biljke treba dobro utisnuti kako bi se istisnuo zrak u kojem se može zadržavati voda, koja može prouzrokovati truljenje korijena. Kada teglu punite supstratom pripazite na rub za zalijevanje, odnosno površina supstrata u tegli mora biti barem 1 cm niža od samog ruba koji će spriječiti izlijevanje vode izvan tegle. Nakon sadnje biljku treba obilno zaliti te je smjestiti na svijetlo i toplo mjesto zaštićeno od sunca i propuha.

Nadohranu gnojivom za tek presađene biljke valja izostaviti barem dva mjeseca. Kaktuse pa čak i neke sukulente nije dobro uopće prihranjivati jer će, potaknuti intenzivnim rastom, izgubiti karakterističan oblik.

sobno bilje presađivanje cvijeće marica | Autor :

Pravila zalijevanja

Biljkama kod kojih nema potrebe za presađivanje poželjno je zamijeniti staru površinsku zemlju novim supstratom. Redovito brisanje listova vlažnom krpom, kako biste uklonili prašinu, poželjno je, ali bilo bi dobro vaše lisnate ljubimce s vremena na vrijeme istuširati i mlakom vodom. Što se zalijevanja sobnih biljaka tiče, većina njih najčešće propadne upravo zbog neznanja o toj najjednostavnijoj radnji.

sobno bilje | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

Zastoj u rastu, izostanak cvatnje ili kržljavost samo su neke od odlika prekomjernog zalijevanja. Biljke više vode trebaju ljeti, manje zimi, a najbolje ih je zalijevati rano ujutro. No, ne smijemo dopustiti da se u podlošku zadržava voda, koja može prouzročiti truljenje korijena, stoga je nakon zalijevanja treba ukloniti. Više ste puta mogli čuti da je biljke najbolje zalijevati kišnicom, ali ako živite u stanu, to je gotovo nemoguće. Kišnicu možete zamijeniti prokuhanom, na sobnu temperaturu ohlađenom vodom.

Pravilna njega i zdravlje sobnog bilja osigurat će njihovu stvarnu ljepotu. Zdrave i lijepe biljke ukras su svakog životnog prostora, zato im ovog proljeća dajte šansu da se pokažu u najboljem izdanju.

>>Iskoristite blagodati zdravog i ukusnog samoniklog bilja

NEKOLIKO SAVJETA ZA NJEGU BILJA

1. Kako većina sobnih biljaka voli kiseliji supstrat, dobro ih je s vremena na vrijeme zalijevati čajem od treseta. U vodu se stavi nešto treseta i ostavi se dan-dva da odstoji. Nakon toga vodu procijedimo i koristimo za zalijevanje.

2. Opadanje lišća ne mora biti znak krivog načina zalijevanja. Često se opadanje lišća javlja ako biljke držimo preblizu izvoru topline ili na izravnom suncu.

3. Smećkasto-žućkaste mrlje na listovima mogu nastati zbog prejakog sunčeva svjetla i topline.

4. Velika boljka sobnih biljaka su uši, i to štitasta i zelena lisna uš. Oslabljuju biljku sišući joj sokove, a s obzirom na to da se vrlo brzo množe, u kratkom vremenu mogu biljku sasvim uništiti. Kako im za razmnožavanje pogoduje suhi topli zrak za vrijeme zimskih dana, biljke treba svakodnevno pregledavati i eventualne štetnike suzbijati na vrijeme.

9 KORAKA DO USPJEŠNOG PRESAĐIVANJA

1. Na dno tegle potrebno je staviti kamenje ili grubi pijesak kako zemlja ne bi zatvorila rupe za otjecanje vode.

2. Vlažnom krpom sa listova skinut će se sva nečistoća i time omogućiti biljci da diše.

3. Još jedan znak da biljku treba presaditi je korijenje koje viri iz dna tegle, odnosno iz otvora za drenažu.

4. Ako je supstrat u tegli prokorijenjen, biljci nedostaje mjesta u dosadašnjoj tegli, te je treba presaditi u teglu veću za 1/3 od one dosadašnje.

5. Supstrat oko biljke potrebno je dobro utisnuti kako bi se spriječili „zračni jastuci“ koji zadržavaju vodu i izazivaju truljenje korijena biljke.

6. Kvalitetan supstrat osigurat će biljci smanjeni stres zbog presađivanja.

7. Površinu oko biljke možete ukrasiti glinenim kuglicama kojima se sprječava isparavanje vode iz supstrata. Kako su pravila da se krše, korisne glinene kuglice zamijenila sam blještavilom ukrasnih kamenčića. 

8. Možda je neobično, ali to je poanta igre sa biljkama. Treba isprobati uvijek nešto novo

9. Brinete li se o svome kućnom bilju, ono će vam uzvratiti zdravim, bogatim, sjajnim listovima. 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.