NOVI HOBI

Povežite se prirodom i naučite kako sami brati ljekovito bilje

branje ljekovitog bilja
Foto: Thinkstock
17.08.2015.
u 08:30

Saznajte nekoliko korisnih savjeta vezanih uz branje ljekovitoga bilja kao i koje vrste je sada pogodno brati

Proljeće, a naročito ljeto i rana jesen pravo su doba za ubiranje ljekovitog bilja koje ćete upotrijebiti u vrlo korisne svrhe, ne samo za sebe, nego i osobe u svojoj okolini. Branjem bilja povezat ćete se s prirodom, boraviti više u njoj, udisati svježi zrak i opustiti se. Tako ćete više naučiti o prirodnim ciklusima, zakonima i kolika se snaga i ljepota kriju u njezinim biljnim kulturama.

Da biste brali i sušili ljekovito bilje ne morate nužno živjeti u unutrašnjosti, na selu i imati posebnu opremu. Ovo je vrlo jeftin hobi, od kojega ćete mnogostruko profitirati. No, prije nego počnete, poželjno je kratko se informirati. Za početak, koje vrste možete brati u periodu koji je pred nama.... Tako ćete uhvatiti ritam, i nastaviti u jesen brati pogodne vrste.

Tijekom cijeloga ljeta za branje je sprema muška i ženska bokvica, plodovi borovnice, divlji bosiljak, bršljan, vazdazeleni čempres, crni dud, kičica, kopriva, kopitnjak, majčina dušica, matičnjak (melisa), neven, mlado lišće plućnjaka, potočnjak, ružmarin, stolisnik....

Foto: pixabay

- Informirajte se koje je dijelove biljke potrebno brati i u koje vrijeme. Primjerice, lišće i stabljika se bere kada počne cvatnja, dok se plodovi beru dok je biljka u zreloj fazi

- Ako berete cvjetove biljke, onda je to svakako dobro učiniti u početku cvatnje, jer su cvjetovi tada kvalitetniji i imaju jaču ljekovitu snagu

- Proučite dobro vrste koje želite brati, kako ne bi ubrali neke slične, ali otrovne vrste. Neka vas u tome pouči netko iskusniji.

- Bilje se bere samo kada je suho i lijepo vrijeme - vlaga ili rosa umanjit će kvalitetu ubrane biljke

- Ne suše se svi dijelovi biljke na istom mjestu - korijenje na suncu i to na drvenoj podlozi u tankom sloju, dok se cvjetovi i lišće suše u hladu.

>>Ne zaboravite orezivati cvijeće tijekom ljeta

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije