Ljetne štete

Najvažnija je ljetna zaštita vinove loze

Najvažnija je ljetna zaštita vinove loze
Dom i vrt
06.08.2013.
u 00:10

I voćnjak i povrtnjak puni su štetnika

Duga zima i kišno i hladno proljeće stvorili su brojne probleme poljoprivrednicima, pa tako i uzgajivačima vinove loze. Tuča je još više pojačala dojam vrlo teške godine za vinogradare. Osim što smanjuje količinu i kakvoću uroda, a može ga i potpuno uništiti, posljedice tuče kod vinove loze mogu biti vidljive godinama.
Ugrožava urod
Mehanička oštećenja uslijed tuče olakšavaju i prodor i zarazu sivom plijesni (Botrytis cinerea), najrazornijom bolesti vinograda u ljetnim mjesecima. Vrijeme od cvatnje vinove loze do berbe vrlo je važno razdoblje u zaštiti vinograda, a nerijetko se događa da zbog zanemarivanja zaštite u ljetnim mjesecima dolazi do katastrofa pa sav trud vinogradara odlazi u nepovrat. Velike štete od sive plijesni mogu u potpunosti ugroziti urod vinograda.
U slučaju pojave tuče u vinogradu nakon cvatnje koristimo čiste ili kombinirane bakrene pripravke kao Neoram WG, koji pospješuju zarastanje rana. Da bi na tučom oštećenom grožđu spriječili razvoj sive plijesni treba bakrenim pripravcima dodati i fungicid Pyrus 40 SC. On štiti grozdove oštećene tučom, drugim mehaničkim oštećenjima ili pri zalamanju zaperaka gdje pomaže bržem zacijeljivanju oštećenja i zaustavlja razvoj bolesti. Za završna prskanja preporučamo spomenutu kombinaciju uz dodatak fungicida za suzbijanje pepelnice - Neoram WG, Pyrus 400 SC i Crystal.
Nisu štetni
Neoram WG je najprodavaniji bakreni pripravak u Europi. Doza mu je značajno smanjena, svojstva poboljšana, a zbog manje doze ima i povoljniju cijenu. Osigurava vrhunsku zaštitu uz minimalne doze primjene pa se naročito koristi u zaštiti kvalitetnih sorata vinove loze. U završnim tretiranjima koristi se u koncentraciji 0,2-0,3 posto. Zadovoljava kriterije doze bakra u ekološkoj proizvodnji na razini EU uz čak tri tretmana tijekom vegetacije. Posebnost botriticida Pyrus 400 SC je djelovanje putem plinovite faze. Isparavanje preparata nakon tretiranja omogućuje bolju zaštitu u slučaju slabije kvalitete prskanja i u težim uvjetima. Plinovita faza štiti slabije pristupačna mjesta, kao što su zbijeni grozdovi i gusta lisna masa. Nema štetno djelovanje na pčele i korisne organizme. Pyrus 400 SC je razvrstan izvan skupina otrova i označen kao tvar koja nije štetna. Primjenjuje se u dozi 2-2,5 l/ha (200 do 250 ml na 1000 m2) ili u koncentraciji 0,2-0,25 posto (200-250 ml u 100 l vode) uz utrošak 1000 l škropiva/ha.
Crystal djeluje izrazito preventivno uz ograničeno kurativno djelovanje, naročito na ljetnu infekciju pepelnice. S voštane prevlake boba plinovitom fazom širi se na nezaštićene dijelove grozda i mladica, što mu daje prednost pred ostalim fungicidima. Naročito se dobro pokazao u primjeni na strmim terenima, terasama i u vinogradima gdje su teški uvjeti za rad i prskanje. Naročito je važan u zaštiti grozdova od pepelnice. Primjenjuje se u koncentraciji od 0,02 – 0,025% (20-25 ml u 100 l vode tj. 2-2,5 ml u 10 l vode).

NE PROPUSTITE: Najvažnija je ljetna zaštita vinove loze

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije