10.05.2015. u 09:15

Preporučuje se kod komplikacija s urinarnim sustavom kao što su kamenci, pijesak, infekcije...

Plod kivija sličan je dlakavoj smeđoj ptici kivi te je po tome dobio ime. Domovina kivija je Kina, iz koje se širi cijelim svijetom.

Pod imenom guščje bobice 1906. godine stiže u Novi Zeland, gdje su zasađene prve plantaže kivija i gdje dobiva svoje današnje ime, po spomenutoj ptici iz roda nojevki koja je endem Novog Zelanda.

Foto: pixabay

Današnja znanost preporučuje konzumirati dva do tri ploda kivija dnevno radi očuvanja kardiovaskularnog sustava ili kao zamjenu za aspirin. Ova količina kivija reducira gustoću krvi te sprečava njezino zgrušavanje, uklanja povišene masnoće, sprečava, ali i liječi infarkt srčanoga mišića i arteriosklerozu krvožilnog sustava, pomaže kod očnih bolesti poput mrene i žute pjege, divertikuloze i pretjerane debljine, zatvora – opstipacije, koristan je kod kožnih tegoba, kao preventiva karcinoma, HIV-a, služi za sintezu kolagena u fibroblastima, kod mitohondrijske bolesti...

Kivijevi sastojci polifenolim, lutein, vitamini C i E smanjuju rizik od kardiovaskularnih poremećaja, štite DNK sustav od štetnog djelovanja slobodnih radikala, ali i pomažu bržem oporavku od posljedica štetnog djelovanja slobodnih radikala.

U dijetama kivi ima prednost u odnosu na papaju, mango i naranče ako su posrijedi kardiovaskularni poremećaji. Preporučuje se kod komplikacija s urinarnim sustavom kao što su kamenci, pijesak, infekcije, kod reumatoidnog artritisa, karcinoma jetre i jednjaka te djeci s tegobama respiratornog sustava kao što su astma i svi oblici kašlja.

Foto: pixabay

Kivi je nutritivno visokovrijedna hrana za sportaše. Ljekoviti učinci kivija mogu zaista biti iznenađujući, u što sam se osobno uvjerio. Kuhani listovi kivija jestivi su. Sok od peteljki dobro je sredstvo za izbacivanje pijeska iz mjehura, žuči i bubrega. Zbog antioksidantnih svojstava savjetuje se svakodnevna konzumacija ovoga voća. Inače, po sadržaju antioksidansa na prvome je mjestu naranča sa 6,82%, slijede crveno grožđe (5,99%), kivi (5,54), grejp (4,54), bijelo grožđe (2,89), banana (2,10), jabuka (1,92), rajčica (1,57), kruška (1,23), lubenica (0,88%)...

Kivi rabimo kao antioksidans, antipiretik, antimikocid, analgetik, antitrombotik, antibakterik, dijetetik, diuretik, dermetik, citotoksik, febrifug, kardik, sedativ. Kontraindikacije: Nekim osobama kivi izaziva alergiju.

>>Kilavica: Narodni lijek za jetru i bubrege

Ključne riječi

Komentara 3

SO
sonce
09:45 11.05.2015.

Puno istine i laži napisano o hrani. Jedamput zdrava hrana drugi put štetna i sada budi pameta.

FN
fnja.njimko
09:05 11.05.2015.

Živa istina, ali nisam isprobavao njegovo antipiretičko djelovanje.

H
_H
11:32 11.05.2015.

Još uvjek nema znanstvenih studija koje bi sa sigurnošću dokazale korisnost polifenolim, lutein, vitamini C i E u prevenciji kardiovaskularnih bolesti. Podaci o navodnoj korisnosti dobiveni su temeljem statističkih podataka i prekopavanja po bazama podataka (bsh...t istraživanja). Klinička studija (HOPE)) na uzorku od 10 000 pacijenata u razdoblju 4,5 god., koji su uzimali 4000 IU/dan vitamina E nije pokazala pad u broju slučajeva kardioloških oboljenja. Odnosno, kod učesnika ispitivanja, vjerojatnost srčanih oboljenja porasla je za čak za 13%, a vjerojatnost hospitalizacije zbog srčanih probleme za 21%.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije