26.03.2016. u 09:00

Sezona vrtlarenja već sada sramežljivo počinje i u kontinentalnom dijelu Hrvatske. Veljača je idealno vrijeme za sjetvu u zatvorenom prostoru

I dok se na jadranskoj obali već naveliko sije po vrtu, oni u kontinentalnom dijelu ipak će za to pričekati ožujak. Do tada vrtlarima s mora može se parirati u uzgoju presadnica. Bez obzira na to u kojem se kraju vaš vrt nalazi, upravo je veljača pravo vrijeme za sjetvu u zatvorenom prostoru.

Prisjetimo li se nekoliko zadnjih naglih prijelaza iz zime u proljeće, ne treba dugo čekati kako biste uzgojili svoje omiljene presadnice. Možete započeti sjetvu kupusnjača, salate, paprika, rajčica i patlidžana. Da biste bili uspješni u uzgoju presadnica, važno je zadovoljiti nekoliko faktora. Nakon sjetve posude je dobro držati na tamnom mjestu jer tako sjeme brže i lakše klija.

Foto: Biomedia
Kvalitetan supstrat i kvalitetno sjeme garancija su za dobre presadnice

Provjeravajte supstrat svakodnevno jer ne smije presušiti, ali pripazite da pretjerana vlaga ne dovede do truljenja sjemena. Nakon što biljke niknu, potrebno im je osigurati dovoljno svjetla, u protivnom će se izdužiti te postati krhke i lomljive. Idealna temperatura u prostoriji trebala bi biti oko 22 stupnja. Ne zaboravite obilježiti sjetvene posude jer, kada niknu, većina biljaka izgledat će isto, a onda nastaju problemi.

Kako ne biste sijali previše, odnosno uzgojili veću količinu od potrebnog, evo i nekoliko korisnih informacija. U prosjeku se po osobi smatra dovoljnim 50 m2 za povrtne gredice te 1 m2 začinskog bilja, a za njihov uzgoj trebat će vam oko 3 sata tjedno. Ali ako ipak uzgojite više, podijelite susjedima i prijateljima pa ih zarazite svojim zdravim hobijem. Kako biste dobili kvalitetne, zdrave i pravilne presadnice, sljedeći korak u uspješnom uzgoju je rasađivanje.

Foto: Biomedia
Nakon sjetve posude valja držati na tamnom mjestu jer sjeme tako brže klija

Rasađivanjem, ili vrtlarskim rječnikom pikiranjem, postiže se znatno bolji napredak. Biljke rasađujemo kada dobiju dva prava lista. Treba pripaziti da se prilikom rasađivanja korijen ne savija. Ovo je vrijeme kada je biljci za rast potreban kvalitetniji supstrat te redovita dohrana. Ne zaboravite na redovito zalijevanje, ali pripazite da se voda u čašicama ne zadržava.

Kada se približi vrijeme presađivanja biljaka u vrt, treba obratiti pozornost na vrijeme prilagodbe biljaka na vanjske uvjete. Kod onih otpornih, kao što su kupusnjače, vrijeme prilagodbe je neznatno, jer se one u pravilu sade u hladna klijališta, a presađuju čim to dopuste uvjeti u vrtu. Kod rajčica i paprika priča je malo drugačija.

Foto: Biomedia
Posijane posude važno je označiti da bi snalaženje bilo lakše jer, kad niknu, većina biljaka izgledat će isto

One su znatno osjetljivije i njihova prilagodba trebala bi trajati 10 do 15 dana. Važno je omogućiti presadnicama da očvrsnu i postanu otporne na vremenske uvjete koji ih čekaju na otvorenom, a ujedno treba pripaziti da budu zaštićene sve dok ne prođe opasnost od mraza.

Eto, napokon je došlo vrijeme koje mi vrtlari obožavamo – početak nove vrtlarske sezone. Vjerujem da prekapanje po paketićima sjemena svima donosi osmijeh na lice, ali zapamtite, to je tek mali dio onoga što nas čeka sve do kasne jeseni.

Foto: Biomedia
Važno je pobrinuti se da presadnice očvrsnu prije nego što ih presadite u vrt

>>Uzdignute gredice – na lakši način do bogatog uroda

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije