22.06.2015. u 11:40

Iako ih nije teško uzgojiti i odličnog su okusa, patlidžane ipak uzgajamo vrlo rijetko. Vrijeme je da to ispravimo...

U poplavi presadnica koje su se nudile ovoga proljeća bilo je kao i uvijek mnogo rajčica, paprika, salate i kupusa, a malo ili nimalo patlidžana. Vjerojatno je to stvar navike uzgajivača koji obično uzgajaju “ono što ide” i ne žele riskirati nudeći nešto barem malo drukčije. Ja mislim da malo kreativnosti u ponudi ne bi bilo loše i da bi vrtlari sigurno odlično reagirali kada bi u ponudi naišli na bijele, prugaste ili crvene patlidžane.

No što je, tu je. Zasad ove prekrasne i ukusne povrtnice ostaju i dalje privilegij vrtlara koji ih uzgajaju iz sjemena, dok su svi ostali koji ih vole prepušteni konvencionalnoj ponudi tržnica i trgovačkih centara.

Foto: Nino Šoštarić
Biljka patlidžana vrlo je teška i potrebno ju je učvrstiti uz potporanj

ORGANSKI UZGOJ
Mnogo puta čula sam od konvencionalnih uzgajivača s naše obale kako nemilice prskaju svoje balancane raznim zaštitnim sredstvima. Poseban je problem u tome što pri tom pojedinci koriste sredstva koja uopće nisu dopuštena za uzgoj povrća, već ukrasnih biljaka, pa su stoga i otrovnija. No to su teme kojima bi se trebali baviti inspektori i institucije koje prate zdravstvenu ispravnost povrća. Mi vrtlari, koji patlidžane uzgajamo na organski način, ne moramo se o tome brinuti. Gljivične bolesti poput plamenjače ili pepelnice teoretski se mogu pojaviti, no one su češće u masovnom uzgoju. U vrtu su rijetke pa najveći problem može nastati od napada krumpirove zlatice.

Foto: Nino Šoštarić
Cvjetovi patlidžana nalikuju cvjetovima paprike i rajčice

KRUMPIROVA ZLATICA
Ovaj štetnik obično dolazi na patlidžane ako u njegovoj blizini rastu krumpiri. Tada grize lišće tako žestoko da nakon nekoliko dana mogu ostati samo peteljke i središnje lisne žile. Naravno, takva biljka teško se oporavlja i nikada ne stvara krupne plodove. Zbog toga treba pažljivo pratiti krumpirovu zlaticu već od najranije faze, odnosno od pojave žuto obojenih jajašaca koje ženka polaže u skupinama na donjoj strani lista. Srećom, ta se jajašca mogu lako ukloniti rukavicom. Isto treba raditi i kada naiđemo na odrasle štetnike, što obično nije problem kada uzgajamo nekoliko biljaka. No ako ste posadili veću količinu biljaka, tada preporučujem da nabavite ekološko zaštitno sredstvo na bazi neema.

Foto: Nino Šoštarić
Plodovi patlidžana beru se kada je kožica sjajna i glatka

UZGOJ
Uzgoj patlidžana počinje iz sjemena i jednostavan je za sve one koji su uzgajali rajčicu ili papriku. Uostalom, sve te povrtnice pripadaju istoj porodici i sličnih su uzgojnih zahtjeva. Sve vole toplinu, mnogo vode i plodno tlo bogato organskom tvari. Pri sadnji koristim mnogo glistinca, ali dodajem i šaku ekološkog dehidriranog gnojiva kako bih pojačala količinu dušika, fosfora i kalija. U takvim uvjetima biljka će rasti bujno i razgranati se na sve strane. Bočne grane nije potrebno uklanjati, no zbog težine ukupne vegetativne mase, biljku ipak treba poduprijeti uz neki čvrsti kolac. A kada dođe vrijeme berbe, a to je u kontinentalnim krajevima obično tijekom kolovoza, uživat ćemo u vrhunskom povrću od kojeg se mogu pripremiti mnoga zdrava i ukusna jela.

Foto: Nino Šoštarić
Narančasti turski patlidžan veoma je aromatičan pa se obično koristi kao dodatak jelima

>>Kako uzgojiti organske tikvice

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije