03.12.2016. u 08:30

Zimi, kada u vrtu ionako nema mnogo posla oko biljaka, uživanje u vrtlarstvu mogli bismo zamijeniti promatranjem ptica...

Napokon snijeg. Čekali smo ga s nestrpljenjem nadajući se pravoj zimi, onakvoj kakva bi trebala biti: bijela, hladna i bez naglih temperaturnih skokova. Već nam je bilo dosta južine i neprirodno toplog prosinca zbog kojeg su neke biljke počele prerano cvjetati. Mi vrtlari dobro znamo da to nije dobro, ni za prirodu, ni za biljke, a ni za životinje. I one moraju proći prirodni ciklus promjene godišnjih doba ma kako teško bilo.

Ipak, koliko god se veselili hladnoći zbog štetnika i njihovih jajašaca, nije nam lako gledati ptice koje se smrzavaju na romantičnoj bjelini. Svjesni onoga što smo im oduzeli prekomjernom urbanizacijom, pokušavamo barem zimi smanjiti njihove prirodne gubitke. Miješamo li se time u prirodne cikluse? Naravno, nema nam druge. Ionako smo se već odavno umiješali na sve moguće negativne načine.

Foto: Nino Šoštarić

Zamijenite nestašicu zimske hrane za ptice različitim sjemenkama i orašastim plodovima

HRANA ZA PTICE
Svi vrtlari koji zimi hrane ptice poput sjenica dobro znaju da će se one i tijekom toplih mjeseci zadržati u blizini. Naravno tada ćemo im ponuditi i kućice, odnosno mjesta kojima mogu podići svoje mlade. Ipak, meni se čini da je zimska briga važnija jer ptice tada u prirodi teško pronalaze hranu. Mnoge, nažalost, zbog izgladnjelosti i ne dočekaju proljeće. I to je prirodno, osim ako se u taj proces ne umiješamo mi. Postavljanjem sjemenki prosa ili suncokreta u hranilice već činimo mnogo. Bitno je da hranilica ima prikladno mjesto za slijetanje i da bude smještena izvan dosega kućnih mačaka, na visini od otprilike 1,5 m. Ta će visina također pomoći i nama da lakše nadopunimo hranilice novim sjemenkama.

Foto: Nino Šoštarić

Zimsku hladnoću nažalost ne mogu preživjeti sve ptice

HRANILICA OD PLASTIČNE BOCE
Čak i ako nemamo kupovnu hranilicu za ptice, postoji način da se na brzinu snađemo i napravimo je sami. U tu svrhu najbolje je koristiti plastične boce koje nemaju posve glatku površinu. Udubine i neravnine iskoristit ćemo za učvršćivanje konopaca na koje se ptice mogu uhvatiti kada žele sletjeti na hranilicu. No da bi ptice mogle doći do sjemenki, treba napraviti i rupice. Najbolje je mjesto dno boce na kojem je dovoljno oštrim škaricama izbušiti 5 malih rupa, taman toliko velikih da kroz njih ne može ispasti sjemenka suncokreta. Ptice će se morati malo potruditi i izvući sjemenke svojim kljunom. Kako ih budu vadile, razina sjemenki u boci polako će se spuštati, sve dok sjenice ne pojedu i posljednju, a za to, po mom iskustvu, obično treba nekoliko dana.

Foto: Nino Šoštarić

Od smjese sjemenki i masnoća napravite kuglice veličine loptice za tenis

ENERGETSKE KUGLICE
Imate li malo više vremena i volje, pokušajte napraviti kuglice od masnoće i sjemenki. Masnoća je veoma važna zimska hrana i najbolja zamjena za slasne gusjenice kojima se ptice hrane tijekom toplih mjeseci. U tu svrhu nabolje je koristiti goveđi loj (koji treba prethodno dobro usitniti), no poslužit će i obična svinjska mast. Od sjemenki (proso, suncokret, konoplja, pšenica) najbolje je birati one iz trgovina sa zdravom hranom jer nisu tretirane kemijskim sredstvima. Usto, nije loša ideja dodati i pokoji badem, orah ili čak grožđicu. Sve te sastojke treba samo dobro pomiješati i oblikovati u kuglice veličine loptice za tenis. Ja ih obično smještam u mrežicu za čuvanje krumpira kako bi se ptice mogle na nju lakše pričvrstiti. Istina, s takvim kuglicama ima nešto više posla, ali ptice će se, vjerujte, oko njih okupljati naviše.

Ključne riječi

Komentara 1

OP
openheimer2
16:25 02.01.2015.

to bum napravil i jos dodal malo naribine narančine kore i za božićni ugođaj i malo čokolade za bolji polet

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije