Naslovnica Zeleni trendovi Vrt

I vi u svome vrtu možete uzgajati japanske jabuke

Kaki ili japanska jabuka nije voće samo lijepog izgleda i prekrasnog stabla nego i osebujna okusa i vrijednih sastojaka - vitamina A, željeza, kalija i kalcija te je bogata vlaknima
24. kolovoza 2018. u 11:12 2 komentara 25227 prikaza
kaki japanska jabuka
Foto: Thinkstock
Pogledajte galeriju 1/4

Voće koje oblikom i veličinom mnoge podsjeća na rajčice, a bojom na mandarine te ga sumnjičavo obilaze u trgovinama i na tržnicama, već polako pronalazi svoje poklonike i kod nas te je postalo omiljena jesenska i zimska namirnica. Neki su se već odlučili i zasaditi je u svoj vrt, gdje se prilično dobro snašla i daje plodove, iako je podneblje iz kojeg dolazi i uvjeti u kojima inače raste bitno drugačiji od našega.

Japanska jabuka ili kaki koju još mnogi zovi zlatna odnosno istočna jabuka, u Kini se počela uzgjati prije otprilike 2000 godina i tamo je i danas nacionalna voćka. S vremenom se jabuka raširila na Japan, Koreju, Tursku te u 19. stoljeću stigla do Evrope – Španjolske i Italije.

Kako voli sunce, a dobro podnosi i niske temperature (sve do -18 stupnjeva) pogodno je za sadnju i u našim krajevima, gdje se za njega odlučuju više oni u obalnim područjima, nego kontinentalnima.

kaki japanska jabuka | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

Možete ga saditi u proljeće i jesen te još uvijek, s obzirom na vremenske prilike i visoke temperature, stignete to učiniti. Neka mjesto na koje sadite kaki bude sunčano, kako bi tijekom godine dobilo što više svjetla i sunca. Iskopajte jamu do otprilike 0,7 m, te smjestite korijen u nju – neka pritom cijepljeno mjesto bude iznad površine tla.

Zaspite korijen zemljom, dobro ju utisnite i preko nje stavite stajski gnoj i oko 500 g N PK 7:20:30. Zalijte obilato vodom. Nakon toga je redovito gnjojite stajskim i mineralnim gnojivom.

kaki japanska jabuka | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

Kako bi imala čvršće uporište, poduprite sadnicu dodatnim štapom. Potrebno je dvije do tri godine nakon sadnje da stablo, čija krošnja tvori piramidalni oblik i ima kovrčave, gotovo neugledne listove, urodi plodom. Dobro je, ako niske temperature zimi potraju, da tlo oko stabla u jesen preventivno obložite otpalim lišćem.

>>Rado biste nešto zasadili u svoj vrt? Neka to bude ljekoviti goji!

  • roserose:

    Potvrđujem sve navedeno. U podsljemenskom voćnjaku, na južnoj padini, imam dva stabla kaki jabuka. Sve što oko njih radim je zimsko špricanje, malo umjetnog gnoja za bolji rast, i naravno, berba. Tijekom proljeća, ljeta i jeseni nema drugih radova ( ... prikaži još! tu i tamo odrezat neku suvišnu grančicu). Ove godine imamo oko 100 kg kaki jabuka. Podijeljeno....

  • Avatar freen
    freen:

    Tko voli neka izvoli,samo je naše voče od ovog egzotićnog 10 puta bolje,