izlet

Drugi rođendan Ženskog vikenda proslavljen u Slavoniji i Baranji

Nikola Zoko
05.06.2023.
u 10:34

Kopački rit je u ovo doba godine prekrasan - priroda se probudila, a gdje god pogledate vidite rađanje novog života. Pupoljci cvijeća, voćke pune plodova, ali i gnijezda kormorana samo su neki primjeri. Kopački rit se može istražiti pješice i brodom do kojeg će vas po želji dovesti vlak

Kad je prije dvije godine stilistica i modna savjetnica Alma Premerl Zoko osmislila program za žene nazvan Women's days by modniALMAnah baziran na istraživanju prirodne i kulturne baštine Hrvatske nije ni sanjala da će ideja pasti na plodno tlo, te da će njezin koncept žene toliko zavoljeti da će zajedno proći Hrvatsku 'uzduž i poprijeko'. Ilok, Međimurje, Istra, Kvarner, Ozalj, Karlovac, Delnice, Platak, Metković, Podravina, Virovitica....samo su neke destinacije koje su svojim kulturnim i povijesnim sadržajem bile najbolja kulisa za ovaj projekt. 

Foto: Nikola Zoko

“Vrijeme je proletjelo i već obilježavamo dvogodišnjicu Ženskog vikenda po Hrvatskoj kojem je osnovni cilj istraživanje ljepote zemlje u kojoj živimo! Kao bismo na poseban način obilježili ovu malu obljetnicu osmislila sam vikend program u Baranji i Đakovu” - kaže Alma i dodaje kako je sve destinacije na kojima je osmislila program prvo i sama istražila te pronašla najzanimljivije sadržaje koji žene oduševljavaju. Svaki je program drugačiji u što se žene mogu uvjeriti i ako se vrate na istu destinaciju..  

Foto: Nikola Zoko

Za proslavu drugog rođendana kao prvo odredište odabrana je Baranja, točnije Bilje u kojem se nalazi Capistro imanje na kojem možete spavati 'kao kod kuće'. Tu će vas ujutro probuditi palačinke, a navečer ćete teško odlučiti što je bolje - fish paprikaš ili roštilj. Za one spretnije tu je i škola jahanja koja se odvija u spoju nepregledne ravnice i šume. Upravo ovaj prirodni pojas spoj je imanja s Kopačkim ritom su održane i dvije ženske radionice. Kad su se sve žene opustile i naučile kako tijelu dati prirodan 'push' bilo je važno svladati još jedan zadatak. Tijelo zaštititi od uboda komaraca. U području Kopačkog rita, komarci žive u simbiozi s ostalim biljnim i životinjskim vrstama,a posebno su sretni kad vide ljude. Ima ih čak 22 vrste, a najbolju zaštitu im pružaju inovativni, potpuno prirodni  jastučići Mosquitan patch koji pružaju odličnu prirodnu zaštitu. Lijepe se na suhu kožu uz prethodno pritiskanje sredine kako bi se aktiviralo eterično ulje i pružila zaštita.

Foto: Nikola Zoko

Kopački rit je u ovo doba godine prekrasan - priroda se probudila, a gdje god pogledate vidite rađanje novog života. Pupoljci cvijeća, voćke pune plodova, ali i gnijezda kormorana samo su neki primjeri. Kopački rit se može istražiti pješice i brodom do kojeg će vas po želji dovesti vlak. Tijekom vožnje vodiči su ispričali  zanimljivosti o suživotu različitih biljnih i životinjskih vrsta, a kad je ženska grupa stigla na kopno put je dalje vodio u Tikveš - jedinstven Prezentacijsko-edukacijski  smješten u sjevernom dijelu Parka prirode Kopački rit.  Kompleks dvoraca Tikveš obuhvaća objekte Novi dvorac i Stari dvorac koji potječe iz 19 stoljeća. Danas u ovom dvorcu možete saznati sve o tome kako je iz sagrađen ali kako je postao rezidencijalno lovačko središte poznato u europskim i svjetskim razmjerima, ali isključivo zatvorenog tipa za vladare i ugledne goste. Kad ste u Baranji, uz prirodu se vezuju i vinske ceste pričajući priču o lozi okupanoj suncem. Jedna od najzanimljivijih vinskih cesta je ona koja je u vlasništvu Belja i koja vodi sve do impozantne kušaonice s podrumom na dvije razine ispod zemlje.

Foto: Nikola Zoko

Druga postaja bilo je Đakovo koje s pravom nosi epitet  "Srce Slavonije" zbog svog geografskog položaja - trokuta Osijek - Slavonski Brod - Vukovar, a ono što čini posebnim ovaj grad je nevjerojatna mirnoća, sklad, bogata povijest ali i odlični domaćini. Jedan od takvih, posebno dolazite li u Đakovo prvi put je turistički vodič Mateo Dragičević koji je 'hodajuća enciklopedija'. Poseban doživljaj pružit će posjet  Đakovačkoj Ergeli osnovanoj 1506. godine što ju čini jednom od najstarijih u Europi.  Danas kao Državna ergela Đakovo, za uzgoj konja koristi dvije lokacije - Pastuharnu, smještenu u srcu Đakova, i Ivandvor, u neposrednoj blizini grada. Osim uzgoja i selekcije, Ergela se bavi i dresurom konja čija kvaliteta se potvrđuje na brojnim natjecanjima u zemlji i inozemstvu.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije