17.05.2014. u 17:00

Uložite li samo malo truda i nekoliko paketića sjemena cvijeća, vaš vrt ovoga ljeta može izgledati čarobno...

Vrt bez boja sasvim sigurno može izgledati zanimljivo, lijepo, čak i profinjeno, ali nikada iz njega ljetni vjetar neće do nas donijeti zanosni miris otvorenih latica, i nikada nas neće očarati kao šarenilo boja i oblika koje zajedničkim imenom nazivamo ...cvijeće. Mnoge vrste biljaka cvjetaju u određenoj fazi vegetacije, među njima voćke, povrtnice, pa čak i mnoge začinske biljke.

Foto: Kornelija Benyovsky Šoštarić

Presadnice se mogu uzgojiti sjetvom u sjetvene sandučiće ili u posude za uzgoj presadnica

Ipak, kada pomišljamo na cvijeće, na pamet na pada uvijek ona skupina biljaka koja se sadi i uzgaja primarno zbog ljepote cvjetnih glavica. Dijelimo ih na jednogodišnje, dvogodišnje i na trajnice, ovisno o tome koliko traje njihov životni ciklus. Svaka od tih skupina ima svoje prednosti, no ako želimo doista zablistati, a ne potrošiti previše novaca, tada su jednogodišnje vrste cvijeća definitivno najbolji izbor.

Foto: Kornelija Benyovsky Šoštarić

Kod sjetve u sandučiće treba paziti na gustoću sjetve

Uzgoj iz presadnica

Mnoge vrste jednogodišnjeg cvijeća mogu se uzgajati izravnom sjetvom na cvjetne gredice. Takav uzgoj, po mom iskustvu zahtijeva malo više truda. Najprije treba pripremiti gredice i temelito očistiti korov. Nakon sjetve, zalijevati treba svaki dan, a kada biljčice izvire iz tla, paziti d ih ne pojedu puževi ili u rastu ne preteknu korovi, što se događa gotovo redovito. Upravo zato milsim da je mnogo bolje pripremiti vlastite presadnice, i saditi ih tek kada su dovoljno velike i čvste. Naravno, od ovog pravila postoje i izuzeci poput ukrasnog slaka, penjačice koja raste rapidno brzo i presitići će svaki korov. Za većinu ostalih, uzgoj u posudicama može biti samo prednost.

Foto: Kornelija Benyovsky Šoštarić

​Mini klijalište na poklopcu ima otvore za ventilaciju, što omogućuje provjetravanje u fazi klijanja

Sjetva u posudice

Već i jedan jedini paketić sjemena može nam osigurati tako mnogo presadnica cvijeća da ih možda nećemo imati gdje posaditi. Stoga treba sijati pametno i odmah procijeniti koliko nam biljaka doista treba. Osim toga nije niti dobro sijati pregusto jer se tada biljke guraju pa rastu nepravilno i krive se. Jednako tako važno je da ih nakon sjetve pokrijete sa vrlo tankim slojem supstrata i da sve zajedno blago pritisnete rukama kako bi sjeme došlo u kontakt s vlagom. Nakon toga slijedi zalijevanje, obavezno sa kanticom koja na vrhu ima tzv. ružu iz koje če izlaziti kapljice, a ne mlaz. A kako bi tu vlagu i zadržali, posudicu sa sjemenom pokrijte ili poklopcem (ako sijete u mini klijalištu) ili prozirnom folijom za čuvanje hrane.

Foto: Kornelija Benyovsky Šoštarić

​Kod uzgoja sitnijih vrsta, presadnice treba presaditi u malo veće posude kako bi dodatno očvrnule i stvorile snažniji korijen

Pikiranje

Većina jednogodišnjeg cvijeća poput kadifica, lijepih Kata, uresnica, nevena, cinija ili različka proklijati će već za 7 dana, naravno pod uvjetom da smo ih smjestili negdje na toplo. U tom razdoblju može se dogoditi da se na površini supstrata pojavi i plijesan. Srećom tu je pojavu lako spriječiti. Dovoljno je da tu i tamo otvorimo foliju koja čuva vlagu ili poklopce za ventilaciju na poklopcu klijališta. A kada biljčice napokon krenu, poklopac možemo slobodno ukloniti i dopustiti prirodnu cirkulaciju zraka. Otprilike dva tjedna kasnije većina vrsta ljetnog cvijeća već stvoriti nekoliko listova (u to ne računamo supke, koje se razvijaju prve). Procijenimo li da je vrijeme povoljno, i da su presadnice dovoljno snažne, možemo ih slobodno presaditi u vrt.

Foto: Kornelija Benyovsky Šoštarić

​Pikiranje se može preskočiti ako procijenimo da su biljke dovoljno snažne da mogu podnijeti presađivanje i konkurenciju s korovima

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije