24.04.2014. u 15:24

Vrijeme je cvatnje glicinije, jedne od najljepših ukrasnih penjačica. Doznajte kako raste i kako je pravilno oblikovati nakon cvatnje...

Giciniju u cvatu prvi put sam vidjela prije mnogo, mnogo godina u jednom francuskom časopisu. Fotografija je prikazivala predivnu metalnu pergolu, zaobljenu u lukove i isprepletenu snažnim tamnim granama koje su nosile tisuće krupnih ljubičastih cvatova. Bilo je to čaroban prizor, kao iz bajke, svakako jedan od onih koji mame uzdahe i potiču snove. U to vrijeme još sam bila studentica te sanjala o vlastitom vrtu i gliciniji koja se penje uz pergolu. Mnogo godina poslije moja se želja ostvarila. Kupila sam sadnicu, donijela je u svoj vrt i postavila pergolu samo za nju.

Foto: Nino Šoštarić

Glicinija uzgojena iz reznice cvate već u trećoj godini, a ona uzgojena iz sjemena tek nakon 10 godina.

Od tada je prošlo osam godina...

Veličina biljke

Svatko tko dijeli moj afinitet prema gliciniji morao bi prije sadnje znati neke osnovne činjenice o toj biljci. Riječ je dakle o penjačici koja je vrlo snažna, otporna i izdržljiva na različite temperaturne uvjete, pa može bez problema podnijeti tešku zimu. Može rasti na suncu, ali i u polusjeni, u bilo kakvom tipu tla narasti vrlo brzo, čak i do 8 metara u dužinu.
Budući da rod Wisteria pripada porodici Fabaceae, odnosno mahunarkama, i glicinija nakon cvatnje stvara mnoštvo dugih tamnih mahuna u kojima se nalazi okruglo krupno, tamno sjeme. Iz tog se sjemena može bez problema uzgojiti nova biljka, no ona će dozrijevati polako i cvasti tek nakon 10 ili više godina. Zbog toga je uzgajivači danas radije razmnožavaju uz pomoć reznica.

Foto: Nino Šoštarić

Glicinije se danas uzgajaju povaljenicama ili uz pomoć drvenastih reznica koje se uzimaju sredinom ljeta.

Kineska i japanska glicinija

U našim vrtovima najpopularnija je tzv. kineska glicinija (Wisteria sinensis) koja cvate obično potkraj travnja i početkom svibnja. Cvatovi su dugački oko 30-40 cm i pojavljuju se prije listova, što daje posebnu draž ovoj penjačici. Naprotiv, japanska glicinija (Wisteria floribunda) cvate u isto vrijeme kada se pojavljuju i listovi, pa je stoga najimpresivnija tijekom svibnja. Osim toga njezini cvatovi mogu biti i duži od 50 cm, što je čini posebno atraktivnom u doba cvatnje. Ipak, ono što se rijetko spominje, a meni se čini jednako važnim kao i izgled biljke jest njezin miris.

Nježan, zavodljiv i tako opojan da će u svako doba privući mnoštvo pčela i bumbara.

Foto: Nino Šoštarić

Cvatovi glicinije veoma su mirisni i privlače mnoštvo pčela, o čemu treba voditi računa ako je koji od ukućana alergičan na ubod pčele.

Oblikovanje

Najljepše glicinije one su koje se redovito oblikuju.

Za vrtlare to znači da se dva puta godišnje, jednom tijekom ljeta, a drugi put prije početka vegetacije, treba uspeti po ljestvama sa snažnim škarama u rukama i obaviti orezivanje.
Sve dok penjačica nije formirana, odnosno dok raste i stvara mrežu osnovnih grana, koje pokrivaju zid ili pergolu, uklanjamo samo grane koje smetaju.
No kada smo formirali neku vrstu krošnje, tada je naš jedini posao dva puta godišnje skratiti mlade izboje (koji mogu narasti i duži od metra) na dužinu od 2-3 pupa. To je naravno mnogo posla, ali i jedini način da ovu robusnu penjačicu držimo pod kontrolom i osiguramo bujnu, bogatu cvatnju.

Foto: Nino Šoštarić

Glicinija nakon cvatnje pušta listove i stvara dubok hlad, ali pruža i zaštitu od pogleda, zbog čega je veoma česta biljka u vrtovima.

Ključne riječi

Komentara 3

marko Šević
10:37 27.04.2014.

Istina da je Glicinija nešto posebno. Upravo imam dvorište puno mirisa i bijelih cvijetova cca 40 cm dugačkih. Rado bi nekome poklonio sjemena:-)

IM
ivanka.mrkonjic.1
16:17 29.05.2019.

ja već niz godina nikako da imam gliciniju posadim sjeme u saksiju ono izraste ja ju stavim van gde več hoću ono stoji par godina i ne mrdne uvek na mjestu i na kraju ugine,sad ponovo došla do sjemena i na sijala po svuda sad je malo izrasla i sad ču da vidim ,a reznicama mi nikad nije uspjelo kao ni bugevija a volila bih i sadnicu sibirskog limuna barem mislim da je tako zbog hladnoče da uspije kod nas a i sjeme bijele GLICINIJE,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije