10.04.2014. u 12:29

Ponekad za dobro organsko gnojivo ne treba uopće otići u vrtni centar. Dovoljno je posegnuti za vlastitim vrtnim tlom i ljekovitim biljkama iz prirode...

Iako ponuda organskih gnojiva iz dana u dan sve više raste, rastu i troškovi koje moramo izdvojiti želimo li da naše biljke rastu kako treba. Isto vrijedi i za zaštitna sredstva koja se usto više i neće moći kupiti bez potrebne edukacije, bez obzira na to jesu li konvencionalna ili ekološka. Sve su to činjenice koje će neke vrtlare možda i odbiti od vrtlarstva, a onima koji ne sade ništa dati dodatni smisao njihovu ionako pasivnom pristupu.

Foto: Nino Šoštarić

Miješanjem svih sastojaka, a kasnije i dodavanjem vode nastaje smjesa za izradu bio startera.

Ja, naravno, mislim drugačije. Vrtlarstvo je proaktivna kategorija, i može natjerati ljude da misle svojom glavom i neprestano pronalaze nova rješenja. To vrijedi za uzgoj, za tehnike vrtlarstva, za prirodna gnojiva ali i za preventivnu zaštitu koju bez ikakvih troškova možemo napraviti i sami.

Foto: Nino Šoštarić

Suhe biljke skupljaju se i suše prethodne sezone.

Ljekovite biljke

U organskom uzgoju ljekovite biljke koriste se odavno. Najpoznatija među njima sasvim sigurno je kopriva od koje se priprema odličan insekticid protiv lisnih ušiju. Manje su poznata korisna svojstva njivske preslice koja se koristi u zaštiti protiv gljivičnih bolesti, ali i za pripremu gnojiva. Riječ je o iznimno vitalnim biljkama koje svoju snagu mogu prenijeti i na kultivirane biljke koje su, nažalost, tijekom selekcije izgubile otpornost samoobrane. Takvih biljaka ima još. Kamilica, maslačak, stolisnik i odoljen biljke su poznate još od srednjeg vijeka. Nažalost, ta stara znanja danas koriste još samo biodinamički vrtlari. No koristim ih i ja.

Foto: Nino Šoštarić

Usitnjavanjem u sjeckalici suhe biljke pripremamo za mješavinu s tlom.

Bio starteri

Prošle sezone bila sam vrijedna i sakupila u prirodi i okolici svog vrta sve te korisne i ljekovite biljke. Osušila sam ih, usitnila i spremila u male staklene bočice, čuvajući tako njihova korisna svojstva za proljeće i početak nove sezone. A sada, kada je sadnja već naveliko u tijeku, otvaram svoju malu biljnu kolekciju i pripremam tzv. bio startere. Ovaj naziv pridjenula sam glinenim kuglicama u koje miješam sve te korisne i vitalne biljke, stvarajući tako svjevrsnu kombinaciju gnojiva i zaštite protiv biljnih bolesti i štetnika. Sve, naravno, bez ikakvih troškova.

Foto: Nino Šoštarić

Kuglice se nakon izrade moraju sušiti jedan dan.

Glinene kuglice

Osnovu bio startera čini obično vrtno tlo. Za jedan prosječan vrt od 100 m² dovoljno je oko pola kante zemlje. Nakon toga dodajem suhe biljke koje sam prethodno usitnila u sjeckalici. Naravno, nakon toga volumen im se smanjuje pa tako ispada da u kantu dospijeva oko pola šalice pojedine usitnjene suhe biljke. Na kraju dodajem i malo vode koja treba povezati zemlju i biljke u jedinstvenu mješavinu od koje izrađujem male okrugle kuglice promjera oko 2-3 cm. Taj posao, nalik pripremi tijesta za kolače, zabavan je i relativno brzo gotov. No prije primjene moj je savjet da glinene kuglice sušite barem jedan dan. Nakon toga moći ćete ih koristiti cijele sezone, kao gnojivo, prirodnu zaštitu i aktivator rasta.

Foto: Nino Šoštarić

Za salate je dovoljan jedan bio starter, za blitve dva, za paprike, rajčice i kupusnjače čak 3-4.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije