Kvaliteta tla je najvažnija

Biljke vam ne uspijevaju, a ne znate zašto? Imamo moguće rješenje!

tlo
Foto: Marijan Susenj
11.02.2014.
u 11:51

Kiselost tla i njegova struktura mogu itekako utjecati na vrstu biljaka koje na njemu uspijevaju

Pitate li se koje biljke mogu uspjeti u vašem vrtu, bitno je imati na umu da je glavni faktor kvaliteta tla. Pogotovo jer tlo koje vam je dano teško možete zamijeniti nekim drugim.

Dvije najbitnije varijable su tekstura i kiselost.

Prvo ćemo se pozabaviti kiselošću jer ju je jednostavnije mijenjati - no, samo u jednom smjeru.

Kiselost tla možete ispitati jednostavnim testerima koje je moguće kupiti u većini poljoprivrednih apoteka, no još jednostavniji način je pogledati što uspijeva vašim susjedima - ako kod njih rastu rododendroni i druge biljke koje mrze lužinu poput kamelija, vaše tlo je kiselo. No, ako takvih biljaka nema u blizini, vjerojatno se radi o tlu neutralne (pH 7) ili lužnate strukture (pH iznad 7).

Većini biljaka, uključujući voće i povrće, najviše odgovara neutralno do lagano kiselo tlo (pH 6-7). Ako je vaše tlo kiselije, povisiti pH je jednostavno - samo dodajte vapnenac. No, ako je vaše tlo lužnato, spuštanje pH vrijednosti težak je i spor proces.

Moglo bi vam pomoći dodavanje sumpora ili gnojiva koje sadrži amonijeve sulfate, no ovo će trajati godinama ili čak desetlječima. Ako u tlu ima vapnenca ili krede (ovo je lako provjeriti - tlo će se zapjeniti izlijete li na njega ocat), snižavanje njegove pH vrijednosti skoro je nemoguće.

Tekstura je jednako bitna - pričamo o veličini mineralnih čestica u vašem tlu, od grubih (pješčanih) do jako sitnih (glina).

Tlo kojem svi streme ima savršen omjer svega. Pješčano tlo brzo provodi vodu što neće odgovarati biljkama s velikim, mesnatim lišćem, ali s njim je lako raditi i nekim biljkama odgovara da im korijen nije u vodi. Ovo tlo najbolje je za biljke koje dobro podnose sušu. Glineno tlo u sebi zadržava dosta vode i nutrijenata pa je plodno, no s njim je ponekad teško raditi - kad je suho čini vam se kao da imate posla s kamenjem, no kad je mokro je iznimno podatno. 

Miješanjem s organskim komponentama možete poboljšati oba ova tla. Kako odrediti koje je strukture vaše tlo? Primite ga u šaku i stisnite - ako se raspadne, imate pješčano tlo, no ako ga možete oblikovati poput plastelina, radi se o glinenom tlu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije