13.09.2015. u 09:00

Krvara se uspješno primjenjuje i u liječenju kožnih bolesti i liječi bolesne tvorbe na koži, otvrdnuća i potkožne čireve, opekline itd.

U učkoj medicini krvara se rabi više od tisuću godina, a svoje latinsko ime dobila je po tome što zaustavlja krv, koja se na latinskom kaže sanguis te od glagola sorbere, što znači upijati. Ova biljka u pučkoj medicini već se stoljećima koristi za zaustavljanje krvarenja i proljeva, a uzima se i svježi sok iz cijele biljke, čaj od suhe biljke i čaj od korijena.

Rabi se u liječenju:

bolesti kože, ozljeda i krvarenja kože, ženskih bolesti, ponajprije krvarenja maternice, zatim krvarenja hemoroida, krvarenja debelog crijeva, krvarenja iz pluća, krvavih proljeva, od infektivnih do onih izazvanih hranom i dizenterijom.

Krvara se uspješno primjenjuje i u liječenju: kožnih bolesti jer raskužuje kožu i liječi bolesne tvorbe na koži, otvrdnuća i potkožne čireve, opekline itd.

Foto: Ivan Lesinger

Korisna je i kod bolesti želuca i crijeva, od katara, ameba, nadutosti i vjetrova do kruljenja crijeva.

Krvara se rabi kao: adstrigent, antidijaroik, antihelmetik, antipiretik, diuretik, febrifug, hemolitik, hemostiptik, katarik, resolvens, sekretolik, tonikum.

Kontraindikacije: prema dostupnoj literaturi nisu poznate.

* Recepte Ivana Lesingera za pripravke od ljekovitog bilja potražite u Večernjaku četvrtkom u prilogu Dom&vrt!

>>Iznimno blag, a učinkovit prirodni lijek za bolesti želuca i crijeva

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar pivapivic
pivapivic
20:18 13.09.2015.

Ajd budimo realni nezaustavlja bas sva.. dado savjet susjedi jer kaže da krvari obilno svaki mjesec i ništa nije pomoglo..

Avatar patkovic
patkovic
08:34 14.09.2015.

valjda nam to treba zdravstveni sistem pripremiti i dati

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije