TRŽIŠTE NEKRETNINA

Zbog potražnje studenata porasle cijene najma: u Zagrebu kvadrat skuplji za 5 posto

fasada
Tino Jurić/Pixsell
20.09.2015.
u 09:15

U Splitu se za kvadrat podstanarskog stana traži 6,95 eura, a to je ovogodišnje povećanje od 3,93 posto

Početak akademske godine značajno je utjecao na cijene najma stanova u Zagrebu u mjesecu rujnu, a cijene su porasle i u gradovima s većim brojem fakulteta – Splitu, Zadru i Osijeku. Izminka je Rijeka u kojoj je cijena tražene najamnine u blagom padu uspoređujući je s podacima iz rujna prošle godine.

Rezultati su to istraživanja koje je provelo Njuškalo, najveći domaći oglasni portal. U prvoj polovici rujna oglašeno je gotovo 18 tisuća stanova za najam, a najskuplji kvadrati za iznajmljivanje su u Zagrebu. Na porast cijena utjecala je i povećana potražnja, jer se dva najveća studentska doma u Zagrebu trenutačno obnavljaju. Lani je prosječna tražena cijena bila 7,51 euro po kvadratu, a ovog rujna veća je prosječno 5,54 posto. U Splitu se za kvadrat podstanarskog stana traži 6,95 eura, a to je ovogodišnje povećanje od 3,93 posto.

U Zadru se traži 6,07 eura, što je porast od 1,52 posto, a u Osijeku 4,51 euro ili 6,35 posto više. U Rijeci se za kvadrat podstanarskog stana traži 6,32 eura, što je pad od 0,17 posto. U Zagrebu se za 200 eura može iznajmiti stan od 30 do 40 kvadrata, a najveća ponuda takvih stanova je u Novom Zagrebu, Dubravi i na Trešnjevci. 
Za istu se cijenu u centru grada može naći samo nekoliko stanova do 32 četvorna metra, dok se, primjerice, u Vrapču i Gornjoj Dubravi mogu naći stanovi i do 43 kvadrata.

U Splitu se za taj novac može iznajmiti stan veličine 30 kvadrata, a najveća je ponuda stanova u naseljima Visoka, Grad i Sućidar. U naseljima Mejaši i Brda može se unajmiti stan veličine 40 kvadrata po istoj cijeni. U Rijeci, za mjesečni najam od 200 eura, najmoprimci mogu naći stan veličine oko 32 kvadrata, a najveća ponuda stanova je u naseljima Zamet, Turnić, Donja i Gornja Vežica, Podmurvice i Srdoči.

Tijekom rujna na Njuškalu se u varijanti mjesečnog najma iznajmljuje gotovo 1000 soba. Najviše u Zagrebu, čak 350 i Splitu, oko stotinu soba. Cijene su nekoliko stotina kuna, ovisno o veličini i stupnju uređenosti sobe i gradskoj četvrti.     

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije