Tržište nekretnina

Za jedan kvadrat stana u Dubrovniku kupite dva u Zagrebu!

kuća australija
MyHouseIdea
06.06.2018.
u 08:30

Cijene kvadrata stanova u najvećim hrvatskim gradovima bilježe godišnji rast. Tako su cijene stanova u Zagrebu u godinu dana rasle 8 posto. Istovremeno, Split bilježi 12 posto više cijene stanova, isto kao i Pula, dok su u Zadru one više za 9 posto. Cijena kvadrata stana u Rijeci viša je za 3 posto, dok su cijene u Osijeku ostale na prošlogodišnjoj razini.

Prema istraživanju Njuškala provedenom na uzorku od 155 tisuća aktivnih oglasa nekretnina, cijene istih u Hrvatskoj na godišnjoj razini su rasle više 3 posto što je, gledajući period posljednjih nekoliko mjeseci, najveći rast.  Stanovi su, uspoređujemo li isti mjesec prošle godine, poskupili za 6 posto dok su kuće poskupjele za više od 3 posto. Cijene stanova su se potpuno približile onima iz 2011. što nas dovodi do zaključka da se tržište potpuno oporavilo. 

Foto: pixabay

Cijene kvadrata stanova u najvećim hrvatskim gradovima bilježe godišnji rast. Tako su cijene stanova u Zagrebu u godinu dana rasle 8 posto. Istovremeno, Split bilježi 12 posto više cijene stanova, isto kao i Pula, dok su u Zadru one više za 9 posto. Cijena kvadrata stana u Rijeci viša je za 3 posto, dok su cijene u Osijeku ostale na prošlogodišnjoj razini.  
Godišnji indeksi traženih cijena stanova u navedenim gradovima ukazuju na sve ubrzaniji rast cijena stanova, dok kuće bilježe sporiji rast cijena. Naime, dok su primjerice u Zagrebu cijene stanova rasle 8 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, cijene kuća su ostale na istoj razini. Slična situacija je i u Zadru gdje su cijene kuća rasle tek 1 posto. 

Foto: Promotivne fotografije

Čak niti u Splitu i Dubrovniku, gdje su cijene kvadrata kuća skuplje od cijena kvadrata stana, rast cijena kuća nije veći. Tako su cijene stanova u Dubrovniku na godišnjoj razini više za 15 posto, dok su cijene kuća rasle za 4 posto. Istovremeno, Split bilježi 12 postotni rast cijena stanova, dok su kuće rasle za 10 posto. Prosječna cijena kvadrata stana u Dubrovniku i dalje je najviša u RH te iznosi 3.512 eura. Dubrovnik je najskuplji i kada gledamo prosječne tražene cijene kvadrata kuća s okućnicom. U tom slučaju kvadrat iznosi astronomski visokih 4.574 eura. Primjerice, u Zagrebu prosječna cijena kvadrata stana iznosi 1.841 euro, dok su cijene kvadrata kuća 31 posto niže i iznose 1.265 eura.

Foto: MyHouseIdea

Prema ovome, zaključujemo da za jedan kvadrat stana u Dubrovniku možemo kupiti gotovo dva u Zagrebu, dok za jedan kvadrat kuće u Dubrovniku, u Zagrebu možemo kupiti čak 3,6 kvadrata kuće. 
Cijene kvadrata stanova u obližnjoj Velikoj Gorici su 36 posto niže u odnosu na Zagreb i u svibnju su prosječno iznosile 1.172 eura. Prosječne cijene kvadrata kuća s dvorištem u Velikoj Gorici iznose 922 eura, i za 27 posto su niže u odnosu na one u Zagrebu. 
Od većih gradova, najniže cijene nekretnina su u Vukovaru, Sisku te Slavonskom Brodu, gdje se cijene stanova kreću oko 800 i niže eura po kvadratuProsječna cijena kvadrata stana u Zagrebu iznosi 1841 euro, dok je prosječna cijena kvadrata kuće s dvorištem 1265 eura. No, pogledamo li detaljnije po kvartovima te cijene variraju od 700 eura na rubnim dijelovima grada, pa do čak 3 tisuće eura u određenim kvartovima Gornjeg grada.  
Tako, primjerice, prosječna cijena kvadrata stana na Jarunu iznosi 1.845 eura, dok je u obližnjim Vrbanima ona 10 posto viša i iznosi 2.027 eura. Slično je i kada pogledamo Vrbik, gdje prosječna cijena kvadrata stana iznosi 1.815 eura, dok je istovremeno u susjednoj Martinovci ona 2.258 eura.  
Najviše cijene su u Centru grada te Gornjem gradu, gdje su prosječne cijene kvadrata kuća više od stanova, što nije slučaj u ostalim dijelovima grada.   .  

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije