LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Nekretnine Kretanje cijena

Uvede li se porez, cijene nekretnina mogle bi pasti 30%!

U Zagrebu su najskuplji stanovi u gradskoj četvrti Medveščak s prosječnih 2455 eura/m2, što je čak 35 posto više od prosječne cijene stana u Zagrebu.
15. studenoga 2012. u 12:08 0 komentara 27 prikaza
Uvede li se porez, cijene nekretnina mogle bi pasti 30%!
Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

U jeku krize i najava novih poreza na imovinu ne čudi da su agencije koje se bave prodajom nekretnina, kao i specijalizirani oglasnici, zabilježili rast prodaje nekretnina. Jedan od portala koji je ujedno i oglasnik, Crozilla.com, kako kažu, bilježi kontinuirani rast novih ponuda nekretnina. Analizirajući kretanje cijena na tržištu nekretnina u Hrvatskoj, Crozilla.com zaključuje kako stagnacija cijena i dalje traje te da će stanje na financijskom tržištu utjecati i na cijene nekretnina.

To se posebno odnosi na cijene nekretnina koje prodaju investitori koji su opterećeni velikim investicijskim kreditima koji dolaze na naplatu. Kako bi se otplatio kredit, ti stanovi moraju biti prodani, vjerojatno i po znatno nižoj cijeni. I banke, koje i same imaju mnogo neprodanih stanova u svom portfelju, pokušavaju razbuditi uspavano tržište nekretnina nudeći razne modele kreditiranja, nižu kamatu, poček i sl.

No, ipak, unatoč svim tim naporima, cijene nekretnina u blagom su padu, u Zagrebu je tako u listopadu, a trend je nastavljen i u studenome, cijena četvornog metra u prosjeku pala za jedanaest posto, najviše u Trnju i zapadnom dijelu grada, dok u Dubravi i Novom Zagrebu cijene još od proljeća stagniraju.

Zanimljivo je da su u Zagrebu najskuplji stanovi u gradskoj četvrti Medveščak s prosječnih 2455 eura/m2, što je čak 35 posto više od prosječne cijene stana u Zagrebu.

Najniže cijene stanova su u Sesvetama 1110 eura/m2 te u Gornjoj Dubravi 1455 eura za četvorni metar.

>>Stanovi na Trnju pojeftinili 3000 kuna po kvadratu od 2009.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.