Naslovnica Nekretnine Kretanje cijena

U siječnju je najveća potražnja bila za stanovima u Zagrebu i Splitu

Cijene nekretnina u Hrvatskoj u siječnju 2017. godine pokazuju blagi oporavak prema istom mjesecu prošle godine i prema prosincu prošle godine. Pad cijena u odnosu na siječanj 2011. godine je šest posto.
03. veljače 2017. u 07:30 0 komentara 970 prikaza
nekretnina
Foto: Shutterstock

Prema novom istraživanju Njuškala, provedenom na uzorku od 164 tisuće aktivnih oglasa u siječnju 2017. godine, cijene nekretnina u Hrvatskoj pokazuju blagi oporavak prema istom mjesecu prošle godine i prema prosincu 2016.

Cijene stanova su zabilježile oporavak na godišnjoj razini zahvaljujući rastu cijena stanova u Zagrebu i Splitu. No, one su i dalje niže za šest posto u odnosu na siječanj 2011. godine.

Od najvećih gradova u Hrvatskoj, cijene stanova najviše rastu u Splitu te u Zagrebu. Rijeka također pokazuje blagi oporavak cijena stanova, dok Osijek nastavlja sa stagnacijom cijena kvadrata stana. Rast cijena stanova zabilježili su i gradovi Zadar i Pula.

Većina županija na godišnjoj razini pokazuje pad u prosječnim cijenama nekretnina, koji je i dalje najizraženiji u kontinentalnom dijelu Hrvatske, dok su cijene u većini županija u priobalju tijekom siječnja nastavile s oporavkom cijena na godišnjoj razini. Međimurska županija među rijetkim je kontinentalnim županijama koje dva mjeseca za redom bilježe 

Kontinentalne županije koje bilježe najveći pad prosječnih cijena nekretnina u odnosu na isti period prošle godine, ujedno su i županije sa najnižim cijenama nekretnina općenito. oporavak cijena nekretnina na godišnjoj i mjesečnoj razini.

Cijene izrazito variraju kada analiziramo po gradskim četvrtima u Gradu Zagrebu te se kreću od najniže prosječne cijene u Brezovici od 920 eura po kvadratu za stan, do općine Gornji Grad – Medveščak od prosječne cijene od 2.120 eura po kvadratu za stan te 2.211 eura za kvadrat kuće. U Zagrebu, najveća potražnja za stanovima je u četvrti Trešnjevka – jug, posebice za stanovima 60 i 70 kvadrata cjenovnog ranga od 600 do 700 tisuća kuna.

Dubrovnik je i dalje najskuplji grad s godišnjim rastom cijena nekretnina od deste posto. Slijede ga Opatija i Hvar.

U siječnju 2017. godine po najvećim gradovima u Hrvatskoj, ne uključujući i njihovu okolicu, najviše cijene po kvadratu imaju nekretnine u gradovima na Jadranu - u Dubrovniku, Splitu i Zadru. 8ugh Najnižu prosječnu cijenu nekretnine i dalje ima grad Vukovar, u kojemu je cijena kvadrata 426 eura. Od najvećih gradova u Hrvatskoj, najveći pad cijena nekretnina pokazuje Vukovar s padom od 14 posto na godišnjoj razini te Bjelovar s padom od 6 posto.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.