LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Nekretnine Kretanje cijena

U rujnu konačno zaustavljen pad 
cijena stanova i kuća

Najskuplji zagrebački kvart je Tuškanac, a najjeftiniji Brezovica s 895 eura po kvadratu
10. listopada 2016. u 10:06 0 komentara 2628 prikaza
Ovo je 10 stvari koje morate znati prije nego što kupite nekretninu
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/8

Prema novom istraživanju Njuškala, provedenom na uzorku od 169.000 aktivnih oglasa u rujnu 2016. godine, cijene nekretnina u Hrvatskoj pokazuju neznatni rast od 0,3 posto u usporedbi s rujnom 2015. Ono što obilježava rujan jest zaustavljanje trenda pada cijena kvadrata kuće na godišnjoj i mjesečnoj razini.

Utjecaj na taj trend imaju županije na moru, u priobalju te Varaždinska županija.

U rujnu, na manji rast prosječnih cijena kvadrata stanova utjecali su Grad Zagreb te stanovi i apartmani u turističkim destinacijama. Naime, godišnji indeks prosječnih cijena stanova u Zagrebu pokazuje manji oporavak nego prošlih mjeseci.

Rijeka | Autor : Domosfera Foto: Domosfera

Rijeka i Osijek u padu

Rijeka i Osijek bilježe pad cijena stanova, dok u Splitu cijene i dalje rastu iz mjeseca u mjesec.

Pokazuju to podaci za navedene gradove, koji drže 56 posto od ukupne ponude stanova u Hrvatskoj. Većina županija na godišnjoj razini pokazuje pad u prosječnim cijenama nekretnina, koji je i dalje najizraženiji u kontinentalnom dijelu Hrvatske, dok su cijene u županijama u priobalju tijekom rujna niže nego u ljetnim mjesecima iako i dalje rastu na godišnjoj razini.

Kontinentalne županije, koje bilježe najveći pad prosječnih cijena nekretnina u odnosu na isto razdoblje prošle godine, ujedno su i županije s najnižim cijenama nekretnina općenito.

Primjerice, u Požeško-slavonskoj županiji prosječna cijena kvadrata kuće, što u cijenu uključuje i okućnicu, iznosi 374 eura. U Gradu Zagrebu prosječna cijena po kvadratu za kuću iznosila je 1214 eura u rujnu, što je pad od 4 posto u odnosu na lanjski rujan.

U rujnu je najskuplji kvadrat kuće u Gradu Zagrebu zabilježen na Tuškancu, gdje je iznosio 3191 euro. Kod stanova, prosječna cijena po kvadratu iznosila je 1616 eura, što je rast od 1 posto na godišnjoj razini. Najskuplji kvadrat stana u Gradu Zagrebu u rujnu bio je na Tuškancu, gdje je iznosio 2832 eura.

nekretnine | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

Više od 5,3 milijuna pregleda

Cijene izrazito variraju kada analiziramo po gradskim četvrtima u Gradu Zagrebu te se kreću od najniže prosječne cijene u Brezovici od 895 eura po kvadratu za stan, do općine Gornji grad – Medveščak s prosječnom cijenom od 2079 eura po kvadratu za stan te 2207 eura za kuću.

U rujnu 2016. godine po najvećim gradovima u Hrvatskoj, ne uključujući i njihovu okolicu, najviše cijene po kvadratu imaju nekretnine u gradovima na Jadranu – u Dubrovniku, Splitu i Zadru.

Najnižu prosječnu cijenu nekretnine i dalje ima grad Vukovar, u kojemu je cijena kvadrata ispod 500 eura. Od većih gradova u Hrvatskoj, najveći pad cijena nekretnina pokazuju Bjelovar s padom od 9 posto na godišnjoj razini te Vukovar s padom od 4 posto.

U rujnu, stanovi u prodaji pokazuju najveći interes pretraživanja od svih kategorija nekretnina s više od 5,3 milijuna detaljnih prikaza oglasa potencijalnih kupaca iz Hrvatske i inozemstva. Slijede kuće u prodaji te sezonski rast pretraživanja stanova za iznajmljivanje. Samo u rujnu zabilježeno je više od 4,2 milijuna pretraživanja stanova za iznajmljivanje.

luksuzne nekretnine | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

Što se tiče prodaje stanova, najveći udio pretraživanja odnosi se na stanove u Zagrebu, slijede ga Split, Rijeka te Osijek, Zadar, Pula, Crikvenica i Varaždin. Iako je ljeto prošlo, stanovi i apartmani na moru pokazuju rast pretraživanja potencijalnih kupaca iz Hrvatske i zapadnoeuropskih zemalja.

Što se tiče zemljišta na prodaju, najveći interes potencijalnih kupaca u rujnu je izražen u županijama na moru, a posebno je istaknuta Zadarska županija s 15% od ukupnog pretraživanja zemljišta na moru.

>>Suteren i ne mora biti tako loš izbor pri odabiru nekretnine

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.