Poticana stanogradnja

U Rijeci se gradi tristo stanova – kvadrat 1000 eura

U Rijeci se gradi tristo stanova – kvadrat 1000 eura
Dom i vrt
10.10.2012.
u 00:00

Od 2001. godine po tom je modelu u Rijeci sagrađeno 411 stanova, od kojih je grad otkupio 124 stana i dao ih u najam

U riječkom naselju Donja Drenova prošlog je tjedna započela gradnja četiriju zgrada sa 80 stanova, čime se u Rijeci nastavlja projekt izgradnje višestambenih građevina po programu poticane stanogradnje. Prema istom programu, najavili su iz Agencije za poticanu stanogradnju Grada Rijeke, gradit će se još dvije zgrade sa 120 stanova na Martinkovcu te višestambene građevine u nizu sa 90 do 100 stanova na Hostovu bregu. Riječ je o ukupno 300 stanova i investiciji vrijednoj 150 milijuna kuna.

Najjeftiniji kvadrati

Prosječna cijena po "kvadratu" je 7568,69 kuna na Martinkovcu, 7984,89 kuna na Hostovu bregu i 8310,00 kuna na Donjoj Drenovi. Za stanove na Donjoj Drenovi lista kupaca već je određena prije dvije godine, a gradnju je "zakočilo" sređivanje vlasničkih odnosa oko zemljišta pa će sada lista na provjeru, zbog kreditne sposobnosti kupaca ili možebitnog odustanka nekog od kandidata s liste.

Od 2001,. kada je donesen Zakon o društveno-poticanoj stanogradnji, do danas u Rijeci, koja se na samom početku uključila u taj program prepoznajući POS-ov model kao najjeftiniji i najprihvatljiviji način stjecanja stana, sagrađeno je 411 stanova, od čega je 124 stana otkupio Grad Rijeka i dao ih u najam građanima s gradske liste. Postoji mogućnost da i dio od ovih 300 stanova kupi Grad Rijeka za istu namjenu. Inače, na listi podnositelja zahtjeva za POS-ove stanove je 907 Riječana, a do kraja ove ili početkom iduće godine bit će raspisan natječaj za dodjelu stana po modelu POS-a. Interes će sigurno biti velik jer se radi o najpovoljnijim stambenim kvadratima koji se nude na tržištu.

Na Donjoj Drenovi, gdje je na parceli od 7161 četvorni metar riječka Novotehna počela gradnju četiriju zgrada, planirani rok izgradnje je 450 dana pa se predviđa da će se Riječani u nove stanove useliti početkom 2014. godine.

Obje lokacije istodobno

Zgrade će imati liftove te pristup i za osobe smanjene pokretljivosti, a u opremu stanova ulazi etažno plinsko grijanje, PVC stolarija i podne obloge I. klase. Izgradnja dviju zgrada na Martinkovcu sa 120 stanova, na parceli od 6222 kvadrata, i pet građevina u nizu sa 90 do 100 stanova na Hostovu bregu na površini od 7375 metara četvornih, počinje u proljeće iduće godine. Za zgrade na Martinkovcu uskoro počinje izrada projektne dokumentacije, a trebale bi biti dovršene na jesen 2014. godine, kao i niz na Hostovu bregu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije