LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Nekretnine Kretanje cijena

U Dubrovniku i Splitu kuće su skuplje od stanova

Nakon čak šest godina stagnacijem, tržište nekretnina bilježi rast od 2 posto na globalnoj razini
11. srpnja 2017. u 09:40 3 komentara 12301 prikaza
kuca dubrovnik
Foto: Matko Jakelić

Prema novom istraživanju Njuškala, provedenom na uzorku od 169 tisuća aktivnih oglasa u lipnju 2017. godine, cijene nekretnina u Hrvatskoj pokazuju rast od gotovo dva posto na godišnjoj razini.

kuca | Autor : screenshot/facebook Foto: screenshot/facebook

U Hrvatskoj su u lipnju cijene nekretnina bile četiri posto niže u odnosu na lipanj 2011. godine i ta se razlika iz mjeseca u mjesec smanjuje, što daje naslutiti da se tržište nekretnina u Hrvatskoj oporavlja. U lipnju 2017. godine u najvećim gradovima u Hrvatskoj, ne uključujući i njihovu okolicu, najviše rastu cijene u gradovima na obali, dok Zagreb bilježi rast cijena nekretnina za 3,6 posto na godišnjoj razini.

Najnižu prosječnu cijenu nekretnine i dalje ima Vukovar, u kojemu je cijena kvadrata iz mjeseca u mjesec sve niža, kao i u Bjelovaru, koji također bilježi godišnji pad cijena nekretnina od 8 posto te Vinkovcima, gdje su nekretnine jeftinije gotovo 6 posto u odnosu na prošlu godinu. Najveći rast cijena, što je i očekivano, imaju Dubrovnik i Split. Kao što je to slučaj i otprije, najviše cijene su u Dubrovniku gdje je prosječna cijena kvadrata kuće viša od 4300 eura, a prosječna cijena kvadrata stana viša od 3000 eura. Najskuplji kvadrat u Dubrovniku zabilježen je na Babinu kuku i iznosi 9600 eura. Babin kuk je uz Stari grad i Ploče najskuplji dio Dubrovnika.

kuca | Autor : Ivan Dorotić Foto: Ivan Dorotić

U Splitu najviše cijene kvadrata iznose i više od 8000 eura, dok prosječna cijena kvadrata kuće u tom gradu iznosi 2625 eura, a stana 2374 eura. Uz to što su u njima najskuplji kvadrati, od promatranih gradova jedino u Dubrovniku i Splitu možemo primijetiti da je kvadrat kuće skuplji od kvadrata stana. Primjerice, u Zagrebu je kvadrat stana 36 posto skuplji od kvadrata kuće, dok je u Splitu kvadrat stana 10 posto jeftiniji od kvadrata kuće.

 • Deleted user:

  A ne hvala ne kupujemo. Da mi je novac mnogo rađe bismo kupili u Danskoj. Ili njemačkoj.

 • Avatar anticenzura
  anticenzura:

  Covjek kupuje kucu da bi u njoj zivio, a ne za ukras. Pametan covjek najprije gleda gdje dolazi, u kakvu drzavu, u kakvu okoliku i kakav ambijent, osim i s kim ce zivjeti kakve mu se usluge nude. U Hrvatskoj ... prikaži još! se nista ne nudi jednoj pristojnoj obitelji, drzava samo gleda kako da te namagarci, opeljesi i naplati ti zrak sto udises. Zasto bi itko normalan ulagao svoje novce u jednu tako neurednu zemlju? Hrvatska nije privlacna za zivot i tko kupuje bilo sto krupno u toj zemlji, za mene cini jako losu stvar.

 • lily:

  puno luksuza bez odgovarajuce infrastrukture (zdravstvo, skolstvo, prometnice, kulturni i zabavni sadrzaji...)