Tržište nekretnina

U Dubrovniku i Splitu kuće su skuplje od stanova

kuca dubrovnik
Matko Jakelić
11.07.2017.
u 09:40

Nakon čak šest godina stagnacijem, tržište nekretnina bilježi rast od 2 posto na globalnoj razini

Prema novom istraživanju Njuškala, provedenom na uzorku od 169 tisuća aktivnih oglasa u lipnju 2017. godine, cijene nekretnina u Hrvatskoj pokazuju rast od gotovo dva posto na godišnjoj razini.

Foto: screenshot/facebook

U Hrvatskoj su u lipnju cijene nekretnina bile četiri posto niže u odnosu na lipanj 2011. godine i ta se razlika iz mjeseca u mjesec smanjuje, što daje naslutiti da se tržište nekretnina u Hrvatskoj oporavlja. U lipnju 2017. godine u najvećim gradovima u Hrvatskoj, ne uključujući i njihovu okolicu, najviše rastu cijene u gradovima na obali, dok Zagreb bilježi rast cijena nekretnina za 3,6 posto na godišnjoj razini.

Najnižu prosječnu cijenu nekretnine i dalje ima Vukovar, u kojemu je cijena kvadrata iz mjeseca u mjesec sve niža, kao i u Bjelovaru, koji također bilježi godišnji pad cijena nekretnina od 8 posto te Vinkovcima, gdje su nekretnine jeftinije gotovo 6 posto u odnosu na prošlu godinu. Najveći rast cijena, što je i očekivano, imaju Dubrovnik i Split. Kao što je to slučaj i otprije, najviše cijene su u Dubrovniku gdje je prosječna cijena kvadrata kuće viša od 4300 eura, a prosječna cijena kvadrata stana viša od 3000 eura. Najskuplji kvadrat u Dubrovniku zabilježen je na Babinu kuku i iznosi 9600 eura. Babin kuk je uz Stari grad i Ploče najskuplji dio Dubrovnika.

Foto: Ivan Dorotić

U Splitu najviše cijene kvadrata iznose i više od 8000 eura, dok prosječna cijena kvadrata kuće u tom gradu iznosi 2625 eura, a stana 2374 eura. Uz to što su u njima najskuplji kvadrati, od promatranih gradova jedino u Dubrovniku i Splitu možemo primijetiti da je kvadrat kuće skuplji od kvadrata stana. Primjerice, u Zagrebu je kvadrat stana 36 posto skuplji od kvadrata kuće, dok je u Splitu kvadrat stana 10 posto jeftiniji od kvadrata kuće.

Ključne riječi

Komentara 3

DU
Deleted user
22:17 11.07.2017.

A ne hvala ne kupujemo. Da mi je novac mnogo rađe bismo kupili u Danskoj. Ili njemačkoj.

Avatar anticenzura
anticenzura
17:32 11.07.2017.

Covjek kupuje kucu da bi u njoj zivio, a ne za ukras. Pametan covjek najprije gleda gdje dolazi, u kakvu drzavu, u kakvu okoliku i kakav ambijent, osim i s kim ce zivjeti kakve mu se usluge nude. U Hrvatskoj se nista ne nudi jednoj pristojnoj obitelji, drzava samo gleda kako da te namagarci, opeljesi i naplati ti zrak sto udises. Zasto bi itko normalan ulagao svoje novce u jednu tako neurednu zemlju? Hrvatska nije privlacna za zivot i tko kupuje bilo sto krupno u toj zemlji, za mene cini jako losu stvar.

LI
lily
23:29 11.07.2017.

puno luksuza bez odgovarajuce infrastrukture (zdravstvo, skolstvo, prometnice, kulturni i zabavni sadrzaji...)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije