Istraživanje Njuškala

U Dubrovniku cijene narasle 11 posto

du
Grgo Jelavić(PIXSELL
04.03.2017.
u 08:00

Cijene nekretnina u Hrvatskoj u veljači 2017. pokazuju blagi oporavak prema istom mjesecu prošle godine i prema siječnju

Cijene nekretnina u Hrvatskoj pokazuju blagi oporavak prema istom mjesecu prošle godine i prema siječnju 2017., pokazalo je to novo istraživanje Njuškala, provedeno na uzorku od 166 tisuća aktivnih oglasa u veljači ove godine. Cijene stanova zabilježile su oporavak na godišnjoj razini zahvaljujući rastu cijena stanova u Zagrebu i Splitu.

Oporavak u Međimurju

No, one su i dalje niže osam posto u odnosu na veljaču 2011. Rijeka također pokazuje blagi oporavak cijena stanova, dok Osijek nastavlja sa stagnacijom cijena po kvadratu stana. Dubrovnik je i dalje najskuplji grad u Hrvatskoj, s godišnjim rastom cijena nekretnina od čak 11 posto!

Gledajući po županijama, većina na godišnjoj razini pokazuje pad u prosječnim cijenama nekretnina, koji je i dalje najizraženiji u kontinentalnom dijelu Hrvatske, dok su cijene u većini županija u priobalju u veljači nastavile s oporavkom cijena. Pri tome treba spomenuti da je Međimurska županija među rijetkim kontinentalnim županijama koje tri mjeseca zaredom bilježe oporavak cijena nekretnina na godišnjoj i mjesečnoj razini. Kada je riječ o županijama, cijene nekretnina najniže su u Požeško-slavonskoj, Virovitičko-podravskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Cijene izrazito variraju kada se analizira po gradskim četvrtima u Gradu Zagrebu te se kreću od najniže prosječne cijene u Brezovici od 930 eura po kvadratu za stan, do općine Gornji Grad – Medveščak od prosječne cijene od 2.141 euro po kvadratu za stan te 2.207 eura za kvadrat kuće.

U Vukovaru kvadrat 426 eura

Najveća je potražnja za stanovima u četvrti Trešnjevka – jug, posebice za stanovima od 70 kvadrata cjenovnog ranga od 600 do 700 tisuća kuna. Osim Trešnjevke jug, bilježi se i veća potražnja u četvrtima Gornji grad – Medveščak, Trešnjevka – sjever, Donji Grad i Maksimir. U veljači 2017. po najvećim gradovima u Hrvatskoj, ne uključujući i njihovu okolicu, najviše cijene po kvadratu imaju nekretnine u gradovima na Jadranu – u Dubrovniku, Splitu i Zadru. Najnižu prosječnu cijenu nekretnine i dalje ima Vukovar, u kojemu je cijena kvadrata prosječnih 426 eura. Vukovar ujedno bilježi i najveći pad cijena na godišnjoj razini, gotovo 12 posto, a u negativnom ga trendu slijedi Bjelovar s padom cijena nekretnina od osam posto.     

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije