LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Nekretnine

Tržište nekretnina: za isti novac, u usporedbi sa 2010., dobije se soba više

Stambenim nekretninama u posljednjih je pet godina postignuta cijena pala prosječno 25 posto
30. siječnja 2015. u 11:35 0 komentara 1602 prikaza
zgrada
Foto: Pixsell

Najnepovoljniji je trenutak za prodaju, ali upravo je idealan za kupnju nekretnine. Tko god ima mogućnosti sada uložiti u kupnju novog stana u Zagrebu, za svoj će novac dobiti osjetno više nego 2010. godine. S vodećim agencijama za nekretnine u metropoli provjerili smo kako te razlike izgledaju u brojkama.

– Stambenim nekretninama u posljednjih je pet godina postignuta cijena pala prosječno 25 posto. Slikovito rečeno, razlika u cijeni 2010. i danas je jedna soba više. Tada se za sto tisuća eura u Zagrebu mogao kupiti 2-sobni ili 3-sobni stan, a danas se za isti novac dobije 3-sobni ili 4-sobni – ističe Dubravko Ranilović iz agencije Kastel nekretnine.

Sto tisuća eura za većinu je kupaca gornja granica i referentna brojka u ovom malom istraživanju stanja na tržištu nekretnina.

– Za taj se novac danas može dobiti dobar 3-soban stan u zoni tramvaja u koji ne treba više ulagati, a može se kupiti čak i 80-90 m2 neuređenog stana u Novom Zagrebu, Dubravi ili Španskom. Situacija je puno povoljnija nego 2010., a novac puno više vrijedi nego tada – ističe Boro Vujović iz agencije Opereta.

Za stan u Zagrebu za koji se prije pet godina plaćalo sto tisuća eura, danas se plaća u prosjeku 80 tisuća. Prodavatelji su, naime, većinom svjesni krize koja još traje i sukladno njoj prilagodili su cijene.

– Tržište se nekoliko godina borilo s činjenicom da su zlatne godine nekretnina prošle i da je vrijeme za realnost. Svi projekti koji u planiranje nisu uključili i faktor krize bili su osuđeni na neuspjeh. No, to što je cijena nekretnina pala od 20 do 30 posto ne mora obeshrabriti prodavatelje jer i oni danas za manje novca mogu kupiti kvalitetnu nekretninu – napominje Ivo Barun iz agencije Biliškov nekretnine.

Cijene su osjetno pale gotovo u svim dijelovima Zagreba pa se tako kvadrat u širem centru grada, primjerice na Trešnjevci, može pronaći već za 1400 eura.

– Postoje još neki izolirani slučajevi gdje cijene nisu toliko pale, osobito u Donjem gradu u kojem su cijene i dalje nerealno visoke s obzirom na situaciju na tržištu. No, ako je kupac spreman maknuti se iz elitnih kvartova, poput Medveščaka, Maksimira i Jaruna, može naći vrlo pristojan 3-sobni, pa čak i 4-sobni stan za oko sto tisuća eura, ali i za puno manje ako je stan u lošijem stanju – kazala je Lana Mihaljinac Knežević iz agencije Zagreb West.     

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.