TRENDOVI NA TRŽIŠTU

Stranci kupuju sve više nekretnina u Hrvatskoj, evo tko prednjači!

Hvar
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
11.05.2014.
u 11:00

Od ukupnih 28.452 zabilježenih transakcija na tržištu nekretnina U 2013., stranci su sudjelovali sa gotovo 17 posto

Čisto more i otoci, bogata povijest i cijene kvadrata popularnije od onih u Italiji ili na jugu Francuske razlog su zbog kojeg se broj stranih kupaca nekretnina u Hrvatskoj povećava svake godine. Najčešći kupci većinom dolaze iz zemalja koje tradicionalno kod nas borave i kao turisti.

- Prema podacima Ministarstva Financija, koje je obradila tvrtka Kastel d.o.o., prvo mjesto u ukupno ostvarenim kupoprodajama 2013. godine, kada govorimo o stranim kupcima nekretnina, i dalje drži Slovenija sa 33 posto. Slijedi Njemačka sa 1o, Austrija sa 10, Italija sa 9 i Mađarska sa 5 posto - kaže Ivo Barun iz agencije Biliškov nekretnine.

Nijemci kod nas kupuju sve više nekretnina pa su u usporedbi sa 2010. (630), lani kupili 20 posto više nekretnina (847).U istom periodu porastao je i ukupni udio kojeg u kupnji nekretnina kojd nas imaju stranci.

- U 2013. godini ukupni broj zabilježenih transakcija bio je 28.452, od čega su stranci kupili 4815 nekretnina, odnosno gotovo 17 posto, što je porast od tri posto u usporedbi sa 2010.

Isti se porast očekuje i ove, no i narednih godina.

- Što se tiče 2014., zasad se da naslutiti da će se tržište ponašati kao i dosada te da će biti stabilno za domaće i strane investitore. Potražnja za nekretninama ima konstantu s blagim rastom od 2-3 posto i vjerujemo da će tako biti i ove godine.

Najtraženije su, naravno, nekretnine na obali i otocima, a danas su administrativni problemi svedeni na minimum jer od 2007. godine stranci mogu kupovati kod nas kao svaka druga fizička osoba.

- Stranci su danas liberalniji i lakše se odlučuju za kupovinu nakon što smo ušli u EU. Prethodno dosta vremena analiziraju sve što im je potrebno za kupovinu nekretnine i odabiru profesionalce iz te struke kako bi taj postupak pamtili po lijepom i izbjegli eventualne probleme - zaključili su iz Biliškov nekretnina.

>> Zlatna pravila za uspješnu prodaju nekretnine

Komentara 34

BA
barjak
11:41 11.05.2014.

Ti stranci su 70% hrvatska dijaspora.

Avatar reference
reference
13:27 11.05.2014.

i Mađarska sa 5 posto....eh kad se sjetim kad sam nekada mogao naguziti pola madjarske za paket marlbora

Avatar Vrijeme
Vrijeme
17:14 11.05.2014.

Koliko ja znam i stranci pokusavaju prodati svoje nekretnine koje su se uglavnom pokazale kao losa investicija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije