LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Nekretnine

Stranci kupuju sve više nekretnina u Hrvatskoj, evo tko prednjači!

Od ukupnih 28.452 zabilježenih transakcija na tržištu nekretnina U 2013., stranci su sudjelovali sa gotovo 17 posto
11. svibnja 2014. u 11:00 34 komentara 32139 prikaza
Hvar
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Čisto more i otoci, bogata povijest i cijene kvadrata popularnije od onih u Italiji ili na jugu Francuske razlog su zbog kojeg se broj stranih kupaca nekretnina u Hrvatskoj povećava svake godine. Najčešći kupci većinom dolaze iz zemalja koje tradicionalno kod nas borave i kao turisti.

- Prema podacima Ministarstva Financija, koje je obradila tvrtka Kastel d.o.o., prvo mjesto u ukupno ostvarenim kupoprodajama 2013. godine, kada govorimo o stranim kupcima nekretnina, i dalje drži Slovenija sa 33 posto. Slijedi Njemačka sa 1o, Austrija sa 10, Italija sa 9 i Mađarska sa 5 posto - kaže Ivo Barun iz agencije Biliškov nekretnine.

Nijemci kod nas kupuju sve više nekretnina pa su u usporedbi sa 2010. (630), lani kupili 20 posto više nekretnina (847).U istom periodu porastao je i ukupni udio kojeg u kupnji nekretnina kojd nas imaju stranci.

- U 2013. godini ukupni broj zabilježenih transakcija bio je 28.452, od čega su stranci kupili 4815 nekretnina, odnosno gotovo 17 posto, što je porast od tri posto u usporedbi sa 2010.

Isti se porast očekuje i ove, no i narednih godina.

- Što se tiče 2014., zasad se da naslutiti da će se tržište ponašati kao i dosada te da će biti stabilno za domaće i strane investitore. Potražnja za nekretninama ima konstantu s blagim rastom od 2-3 posto i vjerujemo da će tako biti i ove godine.

Najtraženije su, naravno, nekretnine na obali i otocima, a danas su administrativni problemi svedeni na minimum jer od 2007. godine stranci mogu kupovati kod nas kao svaka druga fizička osoba.

- Stranci su danas liberalniji i lakše se odlučuju za kupovinu nakon što smo ušli u EU. Prethodno dosta vremena analiziraju sve što im je potrebno za kupovinu nekretnine i odabiru profesionalce iz te struke kako bi taj postupak pamtili po lijepom i izbjegli eventualne probleme - zaključili su iz Biliškov nekretnina.

>> Zlatna pravila za uspješnu prodaju nekretnine

 • barjak:

  Ti stranci su 70% hrvatska dijaspora.

 • Avatar reference
  reference:

  i Mađarska sa 5 posto....eh kad se sjetim kad sam nekada mogao naguziti pola madjarske za paket marlbora

 • Avatar Vrijeme
  Vrijeme:

  Koliko ja znam i stranci pokusavaju prodati svoje nekretnine koje su se uglavnom pokazale kao losa investicija.