PODVLAČENJE CRTE

Veliki pad: stanovi u 2014. bili su 8,89% jeftiniji nego godinu prije

nekretnine
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
29.12.2014.
u 15:15

Saznajte što se sve dogodilo 2014. godine na tržištu nekretnina i što su sve donijeli novi zakoni te ima li nade da 2015. donese i buđenje tržišta

Godine 2014. Vlada je donijela nekoliko važnih zakona i naputaka s ciljem da se uredi tržište nekretnina. Tako se, primjerice, nijedna nekretnina ne može oglašavati ako nema energetski certifikat, donesena je nova uredba o procjenama, a u najavi je i zakon o PDV-u na zemljište te stalna prijetnja i natezanje o oporezivanju nekretnina...

Nesretna Hrvatska
– Svi ti potezi Vlade usmjereni su u gušenje umjesto u razvoj tržišta što je za posljedicu imalo daljnji pad potražnje. Klima za investitore i dalje je loša, porezna presija destimulira kupnju – ističe Ljiljana Jerković, voditeljica sektora Posredovanja u tvrtki Trezorinvest, dodajući kako nepovoljnoj klimi svakako doprinosi i, primjerice, pola godine čekanja geodetskog projekta kao sastavnog dijela građevinske dozvole. Stoga, ni najave za godinu koja je pred nama nisu optimistične.

Još početkom godine Global Property Guide, analizirajući kretanja na tržištu nekretnina, Hrvatsku je nazvao “nesretna”, ističući da je samo 2013. cijena nekretnina pala 4,9 posto u odnosu na godinu dana prije. Pad cijena nekretnina dobra je vijest za kupce.

Što će se događati 2015., uvelike ovisi i o novim potezima Vlade te poreznoj politici

Zagreb je živnuo
– Tijekom godine bilo je nekoliko kvartala, došlo je do pada i korekcije cijena. Ono što je dobro je činjenica da je došlo do diferencijacije cijena dobrih i loših nekretnina. One kvalitetne uglavnom su zadržale svoje tržišne pozicije, a one manje kvalitetne zbog korekcije cijena lakše su možda pronašle svoje kupce – ističe Boro Vujović, direktor Agencije za prodaju nekretnina Opereta, naglašavajući kako nema više velikog prostora za daljnji pad cijena.

Boro Vujović kaže i da je tijekom godine prodaja nekretnina u Zagrebu bila ponešto aktivnija, posebno u posljednjem kvartalu, a posljedični razlog za to možda je strah od novih poreza iduće godine što je ljude motiviralo na nove korekcije cijena ili lakšu odluku o kupnji.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije