LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Nekretnine Kretanje cijena

Brojke kažu: 2015. godine cijene pale do 3 posto u odnosu na lani

Što se sve događalo na tržištu nekretnina 2015. godine, kakvi su bili trendovi, što se tražilo, o čemu što se najviše vodilo računa...
27. studenoga 2015. u 08:30 0 komentara 606 prikaza
nekretnine
Foto: Thinkstock
Pogledajte galeriju 1/5

Tržište nekretnina stabiliziralo se 2015. i realnije sve vrednuje. Cijene nekretnina u ovoj godini pale su 2-3 posto u odnosu na prošlu godinu. Podaci su to izneseni na 24. Forumu poslovanja nekretninama, u organizaciji Udruženja poslovanja nekretninama Hrvatske gospodarske komore. Josip Zaher, potpredsjednik HGK, naglasio je da usporavanje pada cijena donosi optimizam i iznio podatak kako je tijekom godine u Hrvatskoj obavljeno oko 30 tisuća transakcija stambenih nekretnina. Radi usporedbe, 2008. godine, posljednje predrecesijske godine, broj transakcija bio je dvaput veći.

– Tako nešto ne bi trebalo uskoro očekivati – naglasio je Josip Zaher.

nekretnine | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

Budžet kupaca

Optimizam i stabiliziranje u 2015. potvrđuju se i podatkom da su 2014. godine cijene pale devet posto. Da se nešto nakon šest dugih recesijskih godina događa, bilo je najavljeno već početkom travnja. Global Property Guide objavio je da se unatoč teškoj borbi gospodarstva da stane na noge tržište nekretnina ipak oporavlja. Spomenuto je i da je u 2014. godini prosječna cijena novih stanova prodanih u Hrvatskoj bila 10,524 kuna (1378 €) po četvornom metru. Najtraženiji stanovi bili su u velikim gradovima, ponajviše u Zagrebu i u Splitu.

nekretnine | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock Prema prosječnim traženim cijenama, najskuplji kvadrati bili su u Opatiji, Hvaru i Dubrovniku, gdje se tražilo oko tri tisuće eura po kvadratu, a najjeftiniji, očekivano, u istočnom dijelu zemlje, gdje se tražilo 700 eura po kvadratu. U godini koja je na izmaku i dalje su najtraženiji dvosobni stanovi do 50 četvornih metara. Zanimljiv je i podatak da kupci nekretnina obično raspolažu s iznosom od 50 i 70 tisuća eura. Vice Šantak, direktor Rivalitas nekretnina, iznio je i podatak da se za trećinu stanova u oglasima traži do sto tisuća eura.

– Glavni faktor određivanja prosječne platežne sposobnosti jest kreditna sposobnost. Statistički gledano, od deset kupaca sedam ih kupuje kreditom, a tri gotovinom – naglasio je Vice Šantak.

Stranci traže luksuz

Tijekom godine pokazalo se i da u Hrvatskoj kronično nedostaje luksuznih nekretnina. Na obali to znači da se traži prvi red do mora ili brežuljak s nezaboravnim pogledom, a u Zagrebu sjeverni dio grada, ali što bliže strogom centru.

nekretnine | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

– Pojam luksuza mijenja se i ima širok raspon, ali standardi ipak postoje. A dobra nekretnina na dobroj lokaciji uvijek ima kupce – ističe Milan Mandić iz opatijskog Smart Investa. Inače, luksuzne nekretnine najviše traže stranci. Govoreći o luksuzu, agenti za nekretnine često primjećuju da se nerijetko takve nekretnine često nalaze u starim i neodržavanim zgradama, što mnoge odbija.

Kupci su postali izbirljivi i točno znaju što za svoj novac žele, a sve se više traže stanovi u kvalitetnoj novogradnji i na višim katovima, uz uvjet da zgrada ima dizalo. Tradicionalno dobro prolaze i stanovi na prvom i drugom katu, a kupcima su manje zanimljivi treći ili četvrti kat ako zgrada nema dizalo. Za stanove u suterenu gotovo da i nema zainteresiranih. Veliku ulogu pri odluci o kupnji ima i mogućnost parkiranja te blizina javnoga gradskog prijevoza.

nekretnine | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

Godine 2015. do stabiliziranja tržišta nekretnina doveo je i Zakon o procjeni vrijednosti nekretnina. Na taj način omogućena je uspostava sustava vrednovanja i propisano tko je ovlašten donositi procjene.

nekretnine | Autor : Mirela Kruhak Foto: Mirela Kruhak

– To sve pridonosi pravnoj sigurnosti za ulagače i vlasnike nekretnina, ali i ujednačenju procjena vrijednosti u sudskim postupcima i postupcima izvlaštenja – naglašava Željko Urlih, zamjenik ministrice graditeljstva i prostornog uređenja Anke Mrak Taritaš.

>>Zagreb: Trećina stanova za kupnju stoji do 100 tisuća eura

2015 godine

Cijene nekretnina su se stabilizirale: u odnosu na 2014. godinu pale su tek za 2-3 posto.  To je znatno manje nego lani kada je zabilježen pad čak od 9 posto

30 tisuća

To je broj prodanih nekretnina. To je upola manje nego 2008. godine, ali nitko ne očekuje da će se takve godine uskoro ponoviti. Bilo je to vrijeme kad se prodavalo “u nacrtima”

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.