LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Nekretnine Kretanje cijena

Skorašnji početak akademske godine utjecao je i na cijene najma

Prosječne cijene najma stanova po kvadratu najviše su za stanove do 50 kvadrata
11. rujna 2018. u 08:30 0 komentara 201 prikaza
zgrada kuća
Foto: Duško Marušić/PIXSELL

Cijene nekretnina na godišnjoj razini ubrzano rastu, pa su tako više pet posto u odnosu na isti period lani, pokazalo je to istraživanje Njuškala provedeno na uzorku od 155 tisuća aktivnih oglasa nekretnina. Stanovi su, uspoređujemo li isti mjesec lani, poskupili 7 posto, a kuće 4 posto. Usporedimo li to pak s cijenama iz 2016., vidljiv je rast cijena stanova za 11 posto, odnosno kuća za 7 posto.

zgrada | Autor : Goran Kovačić/Pixsell Foto: Goran Kovačić/Pixsell

Najveći rast je u Dubrovniku gdje su cijene stanova rasle za 20 posto u godinu dana te trenutačno prosječna tražena cijena četvornog metra stana u tom gradu iznosi 3714 eura. Cijene stanova u Splitu rasle su za 12 posto u godinu dana, a čak 20 posto u dvije godine. Od većih gradova u Hrvatskoj jedino Karlovac i Slavonski Brod ne bilježe rast cijena stambenih kvadrata.

Skorašnji početak akademske godine značajno je utjecao na cijene najma stanova u Zagrebu. Rast cijena pokazuju i ostali gradovi s većim brojem fakulteta, a to su Rijeka, Split, Zadar, Osijek i Varaždin. Na cijene najma utječe i sve veća popularnost dnevnog najma u Hrvatskoj. U Zagrebu su cijene najma stanova porasle za 11 posto u odnosu na prošlu godinu, dok je istovremeno u Splitu taj rast izraženiji i iznosi 16 posto. Od većih gradova najveći godišnji rast cijena najma stanova bio je u Rijeci gdje su cijene skočile za čak 18 posto.

zgrada | Autor : Pixsell Foto: Pixsell

Zanimljiv podatak je usporedba cijena najma stanova s cijenama iz 2014. godine. Tako su cijene u Zagrebu i Splitu porasle za 38 posto u navedenom periodu, dok su istovremeno u Zadru one više za 34 posto, a u Rijeci i Varaždinu za 25 posto.

Prosječna mjesečna cijena najma stana veličine 50 četvornih metara u Zagrebu iznosi 3.400 kuna. Usporedbe radi, 2014. godine cijena najma stana iste veličine u Zagrebu iznosila je 2.448 kuna, što predstavlja rast od 39 posto.

Prosječna mjesečna cijena najma stana veličine 50 četvornih metara u Splitu u ovom trenutku iznosi 3.170 kuna, dok je istovremeno u Rijeci ona 2.733 kuna.

Prosječne cijene najma stanova po kvadratu najviše su za stanove do 50 kvadrata, dok se one postupno smanjuju kako su kvadrature stanova koji se iznajmljuju veće.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.