LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Nekretnine

Garaže i parkirališna mjesta - šarolike cijene i za najam i za kupnju

Iznosi se kreću od 200 do 1600 kuna za najam te pet pa do 30 tisuća za kupnju. Saznajte koje su lokacije najprofitabilnije!
02. veljače 2016. u 08:30 0 komentara 2206 prikaza
garaže
Foto: Thinkstock
Pogledajte galeriju 1/3

U zagrebačkom Središću garaža se može iznajmiti za 343 kune mjesečno, na Zelenjaku za 1145, u Sigetu za 504 kune. U Dubrovniku se za garažu traži 1600 kuna, a u Osijeku 200 kuna mjesečno.

Splitske garaže mogu se iznajmiti za od 611 kuna pa naviše na Skalicama, na Spinutu se traži 763 kuna, a na Mejašima 1526. Šarolikost cijena mjesečnog najma ne treba čuditi jer cijene ponajviše diktira manjak parkirališnih mjesta u pojedinim gradskim četvrtima, a određuje ih i stupanj uređenosti garaže, instalacije struje i vode, graba ili kanal za popravke, kvadratura i vrlo važan element – garažna vrata koja jamče sigurnost. Modernije i uređenije garaže, primjerice, imaju i svoj videonadzor.

Bez agencija
– Iako u oglasnicima možemo naći niz ponuda za iznajmljivanje ili prodaju, potražnja za garažama nije velika čak ni u gradskim naseljima u kojima je parkiranje trajni problem – ističe Vice Šantak, direktor Rivalitas nekretnina, dodajući i kako iznajmljivanje garaža, baš kao i stanova, uglavnom ide usmenom predajom i oglašavanjem u oglasnicima ili na oglasnim pločama stambenih zgrada, a manje preko posrednika.

garaže | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

Razlog je tome što iznajmljivači i prodavatelji nisu spremni platiti agencijsku proviziju.Za iznajmljivanje ona iznosi jednu mjesečnu ratu, dok pri prodaji posrednička provizija obično iznosi tri posto, no postoji i mogućnost dogovora među strankama.

Zanimljiv je i podatak kako se trećina iznajmljenih garaža koristi za sasvim nove svrhe pa postaju skladišni prostori, male obrtničke i servisne radionice, praonice automobila, a ako su na dobroj lokaciji, čak i kvartovske trgovine.

Zakon ponude i potražnje
Koliko se dugo garaža oglašava, često ne ovisi o cijeni, već samo o trenutačnoj ponudi i potražnji. Inače, pri iznajmljivanju garaža, pokazuju neka iskustva, manje se traže čisti vlasnički papiri. A, iako bi se možda očekivalo da su cijene najma parkirališnih mjesta na otvorenom niže, one gotovo slijede cijene iznajmljivanja garaža.
Oni koji garažu žele kupiti moraju biti spremni izdvojiti nekoliko tisuća eura.

garaže | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

>> Kako do najjeftinijeg energetskog certifikata?

sastavite ugovor, prijavite iznamljivanje u poreznoj upravi

Pri iznajmljivanju garaža između najmodavca i najmoprimca valja sklopiti ugovor i ovjeriti ga kod javnog bilježnika. U ugovoru o najmu svakako treba navesti za koju se namjenu garaža iznajmljuje, definirati cijenu, način plaćanja i rok na koji se garaža iznajmljuje. Najmodavci ugovor trebaju u roku od osam dana predati u područnu poreznu upravu koja će izračunati mjesečni anuitet poreza. Neprijavljivanje iznajmljenog prostora, koje god namjene bilo, povlači za sobom dosta visoke kazne pa se takvo neprijavljeno iznajmljivanje jednostavno ne isplati!
 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.