TRENDOVI

Prodaja kuća drastično pala pa ih vlasnici sve češće etažiraju

Kuća
Foto: Thinkstock
21.07.2014.
u 09:15

Iako cijene nekretnina padaju još od 2008., a od prošle su godine rekordno pale, malo tko se odlučuje na kupnju kuće.

Kako su pokazali podaci Eurostata, Hrvatska je u posljednjih godinu dana jedna od zemalja u kojima su cijene nekretnina doživjele rekordan pad. Međutim, ono što najviše zabrinjava nije sam pad cijena nekretnina nego stalan pad prodaje. Ni napori koje država ulaže kroz POS plus program nisu urodili plodom, naime tako je prodano tek nešto više od tisuću stanova jer se građani zbog nesigurne situacije na tržištu rada ne usuđuju ulaziti u dugoročne kredite.

Teško do kredita

Podsjetimo, stanje na tržištu nekretnina kritično je još od 2008. kada je prvi put zabilježen drastičan pad prodaje nekretnina. Taj negativan trend nastavio se sve do danas kada u nekim dijelovima zemlje ni 40-postotno sniženje cijene ne garantira prodaju. Prema podacima s burze nekretnina, tražene cijene stanova u Zagrebu kreću se od približno tisuću eura na periferiji do dvije tisuće eura za kvadrat u centru grada, a dvije tisuće eura tražena je cijena i u Splitu.

U Dalmaciji se prodaja prepolovila s deset na približno pet tisuća prodanih stanova i kuća godišnje jer nema potražnje iz inozemstva, a domaći se kupci drže podalje od nekretnina jer se siromašniji ne usude ulaziti u kredite, a bogatiji čekaju da vide što će biti s porezom na nekretnine.

Najveći pad i cijene i opsega prodaje doživjeli su pak vlasnici kuća. Naime, kuće koje su i inače povoljnije od stanova teško se prodaju između ostalog i zbog obveznog energetskog certifikata koji za kuće, za razliku od certifikata za stanove, stoji i do nekoliko tisuća kuna.

– S kućama je problem i što su uglavnom velike kvadrature, a danas se kupci teško odlučuju na velike investicije koje zahtijevaju dugoročno kreditno zaduživanje – objašnjava agentica za prodaju nekretnina Diana.

Lovrek dodajući i kako se većina kuća nalazi u perifernim dijelovima u kojima je cijena posljednjih godina znatno padala.

– Uzmemo li za primjer Zagreb kao najveće tržište nekretnina, vidjet ćemo da su nekretnine u svim kvartovima gubile na cijeni. Jedini zagrebački kvart koji i u 2014. uspijeva održati cijenu iznad 2000 eura po metru kvadratnom jest Medveščak.

Sve ostale lokacije znatno su pojeftinile, ponajviše nekretnine u Novom Zagrebu i u istočnom dijelu grada gdje se stanovi mogu naći u prosjeku za tisuću eura – zorno situaciju opisuje agentica.

Najbolje se prodaju i najtraženiji su mali stanovi do 50 kvadratnih metara, a u porastu je i broj ljudi koji se odlučuju živjeti u unajmljenim stanovima.

Zanimljiv trend

U ovom neobičnom kretanju nekretninskog tržišta agenti za prodaju nekretnina uočili su jedan zanimljiv trend. Naime, vlasnici kuća, svjesni lošeg stanja i nemogućnosti prodaje, sve se češće odlučuju na etažiranje stanova unutar kuće pa kuću zapravo prodaju dio po dio.

– Ako je riječ o etažiranim stanovima, odvojenim ulazima, brojilima... takvi su stanovi prava prilika jer kupac tako dobiva velik broj kvadrata po povoljnijoj cijeni – poručuje agentica dodatno pozivajući na oprez i naglašavajući:

– Uvijek su papiri najvažniji, ali u ovakvim situacijama nužno je dobro proučiti dokumentaciju i regulirati upravljanje zajedničkim dijelovima kako u budućnosti ne bi bilo problema.

>>Ako vam se žuri prodati stan, evo što treba napraviti!

Komentara 1

Avatar Melankolija
Melankolija
14:39 21.07.2014.

Kad od tih par tisuca prodanih nekretnina odbijes kompenzacije, ispadne da trzista zapravo i nema.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije