Suradnja s Beogradom

Pogledajte fotografije Čiova, Šolte i zagrebačkih Vrbana nekad i danas

arhiva
Foto: Arhiva VL
1/3
10.03.2014.
u 00:00

Materijali iz Beograda redovito se ažuriraju i uspoređuju sa stvarnim stanjem

vrijeme kada je Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja pokrenulo proces legalizacije, mnogi građani pozivali su se na uredbu iz veljače 1968. i činjenicu da su njihove građevine ili dijelovi kuća rađeni prije tog datuma. Međutim, katastarska služba neke od tih zahtjeva nije mogla verificirati jer nisu imali fizičke dokaze za tako prezentirano stanje. Na inicijativu ministrice graditeljstva i prostornog uređenja Anke Mrak Taritaš zatražene su i dobivene iz Beograda vojne snimke iz zraka hrvatskih područja nastale prije 15. veljače 1968. Sve pristigle snimke dane su Državnoj geodetskoj upravi (DGU), instituciji nadležnoj za brigu o nacionalnoj infrastrukturi prostornih podataka. Državna geodetska uprava dobivene snimke tehnički obrađuje i njima popunjava svoju evidenciju.

Foto: Arhiva VL

Čiovo: snimke su precizne i vidi se svaki detalj

Na osnovi tih materijala izdaju se uvjerenja o vremenu evidentiranja građevine prikazane na snimci iz zraka izrađenoj temeljem snimanja obavljenog prije 15. veljače 1968. godine, sukladno članku 144. Zakona o državnoj izmjeri i katastru nekretnina (NN 16/07, 124/10).

Foto: Arhiva VL

Otok Šolta: snimke pokazuju stanje nekad i sad

Suradnja s Beogradom pokazala se dobrom pa DGU i dalje dobiva nove materijale (snimke iz zraka) te će se sukladno tome dopunjavati postojeći popis.
– Samo u pojedinim slučajevima mali rubni dijelovi katastarskih općina nisu u cijelosti prekriveni materijalima. Na osnovi ovih materijala izdaju se uvjerenja o vremenu evidentiranja građevine prikazane na snimci iz zraka izrađenoj temeljem snimanja obavljenog prije 15. veljače 1968. – ističu u DGU. Prve snimke iz Beograda VGI je dostavio 17. 7. 2013. godine (prva isporuka oko 8900 snimaka), a na temelju njih, odnosno obrade, počela su se izdavati prva uvjerenja. U međuvremenu su iz Beograda stigle i nove snimke i one se također obrađuju.

Foto: Arhiva VL

Zagrebački Vrbani: 1968. brojne oranice – danas urbano naselje

Što se tiče dosad obrađenih vojnih fotografija, popis, koji se redovito ažurira, u cijelosti je moguće vidjeti na stranicama DGU. Zasad je tamo uvedeno 609 lokacija iz cijele Hrvatske.

Komentara 2

Avatar emigrant
emigrant
19:05 10.03.2014.

Dragi novinari, kada pišete o nečemu što je moguće vidjeti na nekoj web stranici onda bi bilo lijepo da postavite i link.

MK
M. Kajić
20:04 10.03.2014.

Nisu trebale ni bit u Beogradu ili ako već, ne samo u Beogradu. Ali bivši hrvatski političari da se dodvore srbima ( i izbore privilegije za sebe ) nisu ni pomišljali da kopije ( ili orginali ) budu u ZG.. Pitanje je koliko je sada plaćeno ili obečano. Džabe sigurno nije ! ! ! Sve će to porezni obveznici platiti - i šutiti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije