tržište nekretnina

PDV na zemljište ipak nije toliki bauk, ali dogodio se - švicarac

nekretnine
Foto: Slavko Miždor/Pixsell
27.02.2015.
u 14:00

Razumna i relativno brza prodaja znači osluškivanje tržišta. Situacija je slična kao i lani, jedina značajnija promjena je "događanje švicaraca"

Dok hrvatsko tržište nekretnina i početkom 2015. godine zadržava trendove posljednjeg kvartala prošle godine, ekonomski analitičari u agencijama za posredovanje u prodaji nekretnina pokušali su povući neke paralele u odnosu na godine prije recesije.

Tako podaci pokazuju da su cijene nekretnina na priobalju u 2006. godini, uz veća ili manja odstupanja, pratile cijene četvornog metra nekretnina u Zagrebu. Godinu poslije cijene nekretnina na obali brže su rasle od zagrebačkih, da bi se 2008. stabilizirale.

– No, velika promjena događa se od 2011. godine. Razlika u indeksima ponovno se povećava i od onda se nije stabilizirala, iako kretanja cijena nekretnina u Zagrebu prate cijene nekretnina na Jadranu – kažu stručnjaci iz CentarNekretnina.

U prva dva mjeseca ove godine, prema indeksu cijena nekretnina, tražene cijene na mjesečnoj razini više su za 0,7 posto, dok su u odnosu na godinu dana prije gotovo iste i iznose minus 0,2 posto. Indeks je i dalje ispod razine 2006. godine. No, na tržište nekretnina u prva je dva mjeseca 2015. godine neočekivano utjecalo još ponešto. Boro Vujović, direktor agencije za prodaju nekretnina Opereta, komentira:

– U prva dva mjeseca dogodio se “švicarac”, čiji je učinak povlačenje određenog broja stanova s tržišta.

Vlasnici se nadaju stabilizaciji tečaja, tako da su privremeno odustali od prodaje. Uvođenje PDV-a na zemljišta još nije imalo nekih učinaka. Tržište je stabilno, potražnja postoji, cijene su vrlo realne.

Stoga i uvijek vrijedi zlatno pravilo: tko želi svoju nekretninu prodati u relativno kratkom vremenu, valja osluškivati tržište te posredništvo povjeriti provjerenim i licenciranim agencijama. Nadalje, za prodaju stana valja se i pripremiti – stan pospremiti, snimiti (često to rade sami agenti iz posredničkih agencija), dati kvalitetan opis nekretnine i pripremiti svu potrebnu dokumentaciju. I, svakako, ne zaboravite da nekretnina mora imati energetski certifikat.

Foto: pixabay

NEKRETNINE U BROJKAMA:

0,6 posto više su cijene nekretnina na zagrebačkom tržištu u siječnju 2015. u odnosu na prosinac 2014. Tražene cijene identične su onima u siječnju 2014. (-0,1%)

1565 eura/m2
prosječna je tražena cijena za stan u Zagrebu i to je 0,2 posto više nego lani u prosincu i 0,3 posto više u odnosu na siječanj 2014. godine

2031 euro/m2 toliko se prosječno traži za najskuplje zagrebačke kvadrate. Iskustva govore da za takve nekretnine postoji možda i veći interes nego za prosječne stanove

>>Nove mjere za POS-ove stanove ruše cijenu kvadrata na tržištu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije